Unitatea agricola - concept, proprietate si exploatare, exploatatie agricola si intreprindere

Trimis la data: 2010-06-09
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Stefan_N
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In agricultura noastra, in urma reconstituirii si a constituirii proprietatii private asupra pamantului, s-au creat diverse forme de entitati in care se desfasoara activitati de obtinere a produselor agricole si agroalimentare. Pentru denumirea acestor entitati se folosesc, in mod curent, fara a se face distinctiile necesare, conceptele de: unitate, exploatatie agricola sau intreprindere.
Unitatea agricola reprezinta "locul" in care intreprinzatorul, indiferent care ar fi el, combina factori de productie in vederea obtinerii de produse agricole.
Elemente commune :gradul de complexitate al activitatii finalitatea acesteia (obiectivele urmarite) deschiderea catre piata (integrarea in fluxurile si circuitele economice)

Diferenta consta in faptul ca o exploatatie familiala prezinta trasaturi care o apropie si de o gospodarie in care predomina consumul din productie proprie, in timp ce o intreprindere produce, aproape, in exclusivitate, pentru a vinde si in faptul ca in timp ce, in cazul exploatatiilor familiale, utilizarea muncii salariate este accidentala, in intreprindere se foloseste munca veritabil salariata.

Terenurile pe care se constituie (se organizeaza) o exploatatie se afla in proprietate, se arendeaza sau se inchiriaza, in ultimele doua situatii, proprietatea separandu -se de exploatare.
Pot fi utilizate simultan toate cele trei forme. Prin arendare si inchiriere de terenuri se mareste dimensiunea exploatatiei agricole si sporesc posibilitatile acesteia de a se manifesta viabil din punct de vedere economic.

Intreprinderea este organizata de catre un centru de decizie, gestioneaza un patrimoniu, are autonomie juridica, structura organizatorica interna, contabilitate proprie si cont la banca, are relatii cu mediul ambiant, in special cu piata de desfacere a produselor si cu cea a factorilor de productie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.