Unitatea si individualitatea limbii romane

Trimis la data: 2009-02-20
Materia: Filosofie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.55 / 10
Downloads: 14
Autor: Alexandra
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Definita genealogic, romana este latina vorbita neintrerupt in spatiul Carpatilor si al Dunarii de Jos ; este o limba vorbita cu constiinta continuitatii in timp, de la colonizarea romana pana astazi , o limba care se situeaza, in toate fazele evolutiei ei, in opozitie cu celelalte limbi din sud-estul Europei.Este un lucru stiut ca in epoca de geneza a unei limbi se produc cele mai multe transformari, in special fonetice. La fel s-a intamplat si cu latina de dupa perioada asa-numitei latine vulgare, in primele secole de existenta a limbilor romanice.

Cursuri similare:

In Dacia si in cele doua Moesii, latinitatea lingvistica a fost conservata cu mai multa fidelitate decat in Occident, fapt pus de unii lingvisti pe seama caracterului popular si colocvial al latinei din aceasta arie laterala a Romaniei.

"se dezvolta mult cazul vocativ, apar constructii prepozitionale emfatice ori discontinue, de felul: mi-a dat mie, ma vede pe mine, se extinde cumulul de marci gramaticale (desinente, sufixe, alternante fonetice, articol), determinarea devine redundanta in structuri de tipul omul acela bunul, si, la fel, negatia in:

nu a plecat nimeni, nu vede nimic, la timpurile verbului se creeaza desinente de numar si persoana(deci inutilitatea pronumelui-subiect), apar alternante in radical ca elemente hipercaracterizatoare, se dezvolta formulele de adresare, sintaxa are caracteristici populare (coordonarea si constructiile prepozitionale in flexiunea cazuala), vocabularul a pierdut termenii citadini de felul lui pater, mater, via, villa, platea, se dezvolta sensuri populare, familiare la cuvinte ca placenta, blanditia, adjutorium, incipere etc." .

Romana este "copilul" separat devreme de familie, care, in ciuda celei mai puternice influente din noua ambianta, a pastrat cu cea mai mare fidelitate vechile trasaturi comune ale familiei. Totusi, in cursul istoriei, limba romana a dobandit cateva trasaturi care-i asigura originalitatea printre limbile romanice.

Dintre acestea, se cuvin enumerate postpunerea articolului hotarat, conservarea genului neutru, pastrarea vocativului in -e (doamne!), extinderea intrebuintarii conjunctivului pe seama regresului inregistrat de infinitiv, construirea viitorului cu auxiliarul a vrea.

Toate aceste fapte lingvistice, inovatii proprii romanei (si pe care unii le atribuie fie influentei substratului, fie celei a mediului balcanic), nu merg insa pana la a o izola de comunitatea limbilor romanice. Asupra caracterului romanic al romanei nu incape indoiala. Latinitatea limbii romane transpare din intreaga ei structura.

Organizarea limbii noastre se face pe un puternic fundament latin: morfemele si instrumentele ei gramaticale sunt de origine latina.
Ceea ce s-a adaugat mai tarziu, prin imprumut de la vecini, este in primul rand de ordin lexical si frazeologic.

Fizionomia latinei dunarene nu poate fi considerata completa fara sa se tina seama de aportul substratului traco-dac, care ii confera acesteia un caracter specific. E de presupus ca influenta autohtona asupra latinei, petrecuta in conditii speciale de bilingvism al populatiei bastinase, a avut un caracter , in general, uniform.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.