Uniunea Europeana

Trimis la data: 2014-02-18 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: cojocariu_cristina.22 Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pentru inceput sa spunem ce este Uniunea Europeana. Uniunea Europeana (abreviat UE, vezi si nume alternative) este o uniune economica si politica, dezvoltata in Europa, ce este compusa din 28 state. Originile Uniunii Europene se trag de la Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO) si din Comunitatea Economica Europeana (CEE), formata din sase state in 1958. In anii urmatori Uniunea Europeana s-a largit prin aderarea unor noi state membre si si-a crescut puterea prin adaugarea de domenii economice, sociale si politice in abilitatile sale.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Tratatul de la Maastricht a infiintat Uniunea Europeana sub prezenta denumire in 1993. Ultima amendare a bazelor constitutionale ale UE a fost Tratatul de la Lisabona, care a intrat in vigoare la 1 decembrie 2009. Discutande despr UE ar trebui sa spunem cum a inceput. Dupa al Doilea Razboi Mondial, miscarea integrarii europene a fost vazuta de multi ca o scapare din formele extreme de nationalism care au devastat continentul de doua ori in acelasi secol.

Una din aceste incercari de a-i unii pe europeni a fost Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului care a fost declarata drept "primul pas catre o Europa federala", pornind cu dorinta de a elimina orice posibilitate de razboaie viitoare intre statele membre prin intermediul schimburilor intre industriile grele nationale[14]. Membrii fondatori ai Comunitatii au fost Belgia, Franta, Italia, Luxemburg, Tarile de Jos si Germania de Vest. Primii sustinatori ai Comunitatii au fost Jean Monnet, Robert Schuman, Paul-Henri Spaak,Alcide De Gasperi si Konrad Adenauer.[15].

In 1957, sase state au semnat Tratatul de la Roma, care extinde cooperarea anterioara din cadrul Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului si creeaza Comunitatea Economica Europeana, infiintand o uniune vamala siComunitatea Europeana a Energiei Atomice pentru cooperarea in dezvoltarea energiei nucleare. Tratatul a intrat in vigoare in 1958
Comunitatea Economica Europeana si Euratom au fost create separat de Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului, desi imparteau aceleasi instante si Adunarea Comuna. Conducerea acestor Comunitati erau denumite Comisii, opusul "Inaltei Autoritati".

Comunitatea Economica Europeana era condusa de Walter Hallstein iar Euratom integra sectoare de energie nucleara, pe cand CEE avea sa dezvolte uniunea vamala dintre membri. In anii 1960, au aparut tensiuni cu Franta care dorea limitarea puterii supranationale. Totusi, in 1965 s-a ajuns la un acord, iar in 1967 a fost incheiat Tratatul Merger in Bruxelles. A intrat in vigoare la 1 iulie 1967 si a creat un singur set de institutii pentru cele trei comunitati, care erau denumite impreuna drept Comunitatile Europene, desi era cunoscuta doar Comunitatea Europeana.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.