Uniunea Europeana - actor sau spectator in procesul de globalizare?

Trimis la data: 2010-09-15
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 0
Autor: Vulpe Cosmin
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
GLOBALIZAREA - termen folosit de anglo-saxoni este sinonim cu termenul de MONDIALIZARE folosit de francezi. Este un concept, care exprima esenta transformarilor economice si politice din lumea de azi. Asa cum am mai afirmat, in zilele noastre toate problemele au devenit globale: finantele si schimburile economice, politica, mediul inconjurator, tehnologia, comunicatiile, publicitatea si cultura. De aceea, se vorbeste de poluarea globala, de tehno-globalism, de televiziunea globala, de globalizarea vietii politice si de guvernare globala, de societatea civila globala etc.

Cursuri similare:

Unii analisti afirma ca globalizarea ar insemna occidentalizarea, uniformizarea si modernizarea lumii. Francezii spun ca globalizarea inseamna "americanizare". In fapt, acest fenomen - legat de circulatia capitalului si a marfurilor - presupune raporturi de dominare si exploatare la scara planetara. In spatele acestui proces se afla beneficiari si victime, stapani si exploatati, fericiti si nefericiti.

Un lucru este cert: a te opune globalizarii este total contraproductiv pentru ca fenomenul este obiectiv si in plina expansiune. Globalizarea este un fapt, o realitate si nu o optiune politica pe care o poti alege sau nu. De aceea, important este sa vedem cum putem folosi globalizarea in interesul popoarelor noastre, al oamenilor. In prefata lucrarii "Le proces de la mondialisation", aparuta in 2001 la Paris, profesorul Serge Latouche de la Universitatea Paris - Sud afirma ca pentru a actiona in acest sens trebuie sa analizam caracteristicile mondializarii si consecintele transformarii vietii intr-o marfa ("marchandisation de la vie") in conditiile pietii mondiale.

De fapt, globalizarea inseamna lupta pentru piete. De aceea, principalii beneficiari ai globalizarii sunt marii giganti economico-financiari, companiile transnationale, marile puteri industrializate sau structurile economico-politice regionale. Se poate spune ca globalizarea nu mai este o simpla tendinta trecatoare sau un capriciu economic: este deja un sistem international. Este sistemul international dominant, care il inlocuieste pe cel al "razboiului rece" de dupa caderea zidului Berlinului si, precum acesta, globalizarea are propriile reguli si logica ce influenteaza, in mod direct sau indirect, viata politica, mediul inconjurator, geopolitica si economia fiecarei tari din lume. Perioada post-razboi rece este depasita.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.