Urmarirea penala

Trimis la data: 2010-01-02
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Alina Moise
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
I. Prima dispozitie cu caracter general (art. 200): se refera la obiectul urmaririi penale: urmarirea penala are ca obiect strangerea si verificarea probelor in vederea constatarii existentei infractiunii, a identificarii faptuitorului si a stabilirii raspunderii acestuia, pentru a se constata daca este cazul sa se trimita dosarul in faza de judecata.

Cursuri similare:

In obiectul urmaririi penale pot fi cuprinse si alte aspecte: se pot strange probe si pentru identificarea persoanei vatamate, sau sunt unele cauze, in special atunci cand actiunea civila se exercita din oficiu, cand in obiectul urmarii penale intra si strangerea de probe pentru lamurirea laturii civile a cauzei (in oficiu se exercita cand persoana vatamata este una fizica lipsita de capacitate sau cu capacitate de exercitiu restransa).Pentru a se realiza obiectul urmaririi penale, organele de urmarire penala concretizeaza toate actele savarsite intr-un dosar penal care va fi trimis la instanta, daca se continua procesul penal.

II. A doua dispozitie: In art. 201 din Cod este reglementata componenta organelor de urmarire penala si se prevede ca aceasta este efectuata de procuror si de organele de cercetare penala care la randul lor se impart in organe de cercetare ale politiei judiciare si organe de cercetare speciale. Din organele de cercetare ale politiei judiciare sunt alcatuite din lucratori specializati desemnati nominal de ministrul administratiei si internelor. Acestea se subordoneaza procurorului.Pentru desemnarea lor este nevoie de avizul Procurorului General. Organele de cercetare speciala sunt alcatuite fie din ofiterii MApN, fie ai Ministerului de Interne, fie capitanii porturilor.

III. A treia dispozitie: reglementata de art. 202: Rolul activ al organelor de urmarire penala: aceste organe sunt obligate sa stranga probe pentru a lamuri cauza sub toate aspectele. O alta obligatie este de a strange probe atat in favoarea cat si in defavoarea inculpatului sau invinuitului. Organul de urmarire penala este obligat sa explice partilor si invinuitului toate drepturile si obligatiile pe care le au in faza de urmarire penala.

IV. A patra dispozitie: reglementata in art. 203 in legatura cu ordonantele organului de urmarire penala. Se prevede ca pe parcursul urmaririi penale, organul de urmarire penala dispune prin ordonanta acolo unde legea prevede aceasta, iar in celelalte cazuri prin rezolutie motivata. Organul de urmarire penala poate sa intocmeasca si alte acte care se numesc: referate.

V. A cincea dispozitie: art. 204 si 205: priveste pastrarea unor acte de urmarire penala: cum se efectueaza acte de urmarire penala in incinta unei institutii publice. Legea prevede expres ca orice act de urmarire penala poate fi efectuat numai cu consimtamantul conducerii unitatii sau cu autorizarea procurorului.Pastrarea actelor de urmarire penala: daca pentru efectuarea unor acte este necesara o anumita aprobare a procurorului, fie sub forma autorizarii, continuarii, atunci unele exemplare ale actului respectiv va ramane si la procuror.

Trasaturile urmaririi penale: nu sunt reglementate expres in cod.Publicitatea: judecarea este publica => acea activitate este cunoscuta si poate lua la cunostinta de ea orice persoana. In faza de judecata, sedinta de judecata si mai ales dezbaterile se caracterizeaza prin publicitate, pentru ca la sedinta poate participa orice persoana, cu exceptia minorilor sub 16 ani.

In faza de urmarire penala, tocmai pentru a nu se compromite activitatile de urmarire penala, strangerea probelor, nu poate asista orice persoana la acestea. Urmarirea penala trebuie sa aiba un caracter oarecum confidential. Aceasta nu inseamna insa ca are un caracter secret. Spre deosebire de faza de judecata, urmarirea penala se caracterizeaza printr-o oarecare confidentialitate si este lipsita de publicitatea specifica judecatii.


Contradictorialitatea: prin aceasta intelegem ca aceasta activitate se manifesta doua laturi: acuzarea si apararea. In faza de judecata, acolo unde partile discuta in contradictoriu, acest principiu se manifesta pe deplin.
In faza de urmarire penala, probele sunt administrate de organul de urmarire penala doar in prezenta partilor direct implicate, deci nu sunt puse in discutia partilor.
In comparatie cu faza de judecata, urmarirea penala este lipsita de contradictorialitatea specifica acesteia.
Conditiile de forma: daca actele de urmarire penala imbraca forma scrisa sau cea orala. In faza de judecata, majoritatea actelor imbraca forma orala.
In faza de urmarire penala, majoritatea actelor trebuie sa imbrace forma scrisa. Aici, partile nu pot ridica exceptii, nu pot formula cereri decat in forma scrisa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.