Urologie - informatii generale

Trimis la data: 2013-10-09
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: tanasemariana
Dimensiune: 50kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cand este indicata efectuarea radiografiei directe a aparatului urinar.
Este investigatia cu care se incepe studiul radiologic al aparatului urinar. Poate oferi indicatii asupra:configuratiei externe, pozitiei, dimensiunuilor rinichilor;existenta unor opacitati, care pot fi calculi, calcificari tuberculoase sau tumorale, osteoame, fragmenet osoase ale chisturilor dermoide, corpi straini, anomlii osoase.
Este indicata oricarui bolnav la care se banuieste o afectiune urologica.

Cursuri similare:

Retentia incompleta de urina - mictiune la sfarsitul careia exista in vezica un reziduu > 100 ml. E determinata de un obstacol vezical ce determina un efort crescut pentru evacuarea urinii. In prima faza, detrusorul actioneaza prin hipertrofie care duce la cresterea fortei de contractie. In a doua faza, apare decompensarea.
Daca reziduul este mai mare de 300ml, apare distensia V.U. care se poate complica cu ureterohidronefroza bilaterala. Daca V.U. e destinsa, poate apare pierderea de urina prin 'preaplin' (bolnavul urineaza putin, de 20-50 ori pe zi).

Examen fizic - se poate palpa o formatiune tumorala suprapubiana postmictional. Pacientul prezinta semne obstructive si iritative.
11. Ce este hematuria si cum poate fi diagnosticata clinic ?
Hematuria - eliminare de sange prin urina.
Caracterele hematuriei variaza in functie de intensitatea si vechimea ei : daca este recenta urina este rosie ; daca este veche, urina este rosu-inchis spre negru.

Hematomul subcapsular - se deceleaza prin palpare/ poate sa cresca/ scade T.A./ puls accelerat/ Ht scazut/ paloare si transpiratii in anemie/ urina prezinta hematurie microscopica.
Ruptura rinichiului cu hematourinom perirenal - aparare si contractura musculara/ durere lombara moderata/ contractura musculara/ lomba plina, pastoasa/ hematurie macroscopica +/- TA scazuta/ AV crescuta/ Ht scazut.
Fisura incompleta de parenchim cu hematom perirenal - aparare si contractura musculara parietala/ hematurie microscopica/ rinichi nepalpabil/ semne generale si vitale normale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.