Utilaje pentru Industria Alimentara

Trimis la data: 2010-05-19
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 51
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Cezar Tudor
Dimensiune: 1988kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Preocuparea pentru produs, pentru nivelul de viata, pentru protectia sanatatii si securitatii consumatorului a fost consfintita pe continentul European, prin semnarea la 25 martie 1957 a Tratatului de la Roma, articolul 2 din Tratat fiind relevant in acest sens. In data de 9 aprilie 1985 Adunarea Generala O.N.U., prin rezolutia nr. 39/248, a adoptat principiile directoare pentru protectia consumatorului, care stipuleaza, printre altele, imperativul certificarii sigurantei, calitatii si performantelor principalelor produse de consum si servicii (art.26) si inscriptionarii adecvate pe etichetele produselor (art.42).

Cursuri similare:

Incepand cu data de 1 noiembrie 1992 a intrat in vigoare Tratatul Uniunii Europene care prin art. 2 si art. 3 lit. a, c, k, o, s, confirma printre altele, continuarea preocuparilor privind produsul, nivelul de viata, protectia sanatatii si securitatii consumatorului.Inca de la 1 februarie 1995 cand a intrat in vigoare Acordul de Asociere a Romaniei la Uniunea Europeana (Acordul European), continuand cu perioada de preaderare (la 21 iunie 1995 tara noastra a depus cererea de aderare la Uniunea Europeana UE), iar de la 01 ianuarie 2007, data la care Romania a devenit membru cu drepturi depline al U.E., strategia nationala de implementare si dezvoltare a economiei de piata are o rezonanta practica in randul operatorilor economici concretizata in afirmatia: Cine nu va face fata concurentei va fi eliminat de pe piata.

Considerata strategie concurentiala, strategia calitatii are in vedere faptul ca nivelul calitativ al produselor reprezinta un element strategic esential, iar orice strategie concurentiala se raporteaza la triada produs - piata - tehnologie, la care se mai adauga si variabila mediu.
Intr-o lume a competitiei si a cererii sofisticate, calitatea reprezinta modul in care societatea comerciala poate supravietui.

Calitatea, poate fi obtinuta numai printr-o imbunatatire continua a tehnologiilor de productie, a utilajelor si regimurilor de lucru ale acestora, o pregatire adecvata a lucratorilor care sa perceapa calitatea ca o cultura inovativa.

Clasificarea masinilor, instalatiilor si utilajelor din industra alimentara are la baza o serie de criterii si anume:
a. Felul actiunii exercitate asupra produsului si in acest caz sunt :
- masini si utilaje care exercita o actiune mecanica asupra produselor sau materialului prelucrat schimbandu-le forma, dimensiunile sau alti parametrii mecanici (ex. masinile de : maruntit, divizat, tocat etc.) ;
- utilaje si instalatii in care au loc actiuni asupra produselor sau materialaului prelucrat in urma carora sunt modificate proprietatile lor fizice, chimice sau starea de agregare (ex. instalatii de distilare si rafinare; celule de fierbere si afumare; instalatii de concentrare etc.).

b. Ciclul de lucru, in functie de acesta existand:
- masini, instalatii si utilaje cu actiune continua in care se realizeaza un proces de lucru stabilizat in timp;
- masini, instalatii si utilaje cu actiune periodica;
- masini, instalatii si utilaje cu actiune discontinua.
c. Din punct de vedere al gradului de mecanizare si automatizare:
- masini cu functionare neautomata la care operatiile auxiliare de incarcare, descarcare, deplasare si control al produsului precum si unele operatii tehnologice se executa cu interventia directa a operatorului;

- masini semiautomate care executa toate operatiile si procesele tehnologice principale, manual efectuandu-se doar operatiile de transport, control si unele operatii auxiliare;
- masini automate care efectueaza operatiile si procesele tehnologice precum si toate operatiile si procesele auxiliare, inclusiv cele de transport si control .Masinile automate si semiautomate sunt echipate cu mecanisme si dispozitive speciale, care asigura functionarea automata a acestora.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.