Utilaje si instalatii pentru mediu

Trimis la data: 2010-03-01
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 41
Nota: 9.83 / 10
Downloads: 0
Autor: Lucia Popa
Dimensiune: 975kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1. 1. Consideratii generale.
Masinile de maruntire de acest tip sunt destinate pentru concasarea grosolana, mijlocie si marunta a diverselor tipuri de deseuri dure . Ele isi datoresc denumirea organelor lor active, care sunt ciocanele.
Concasoare cu ciocane articulate. Ciocanele 1(fig.1. 1) sunt montate articulat pe rotorul 2 al masinii si rotind o data cu acesta, lovesc,, in zbor'' bucatile de material, aruncandu-le spre blindajul 1.

Cursuri similare:

Cand concasorul este alimentat cu bucati mari, maruntirea se produce indeosebi datorita loviturilor ciocanelor, iar cand este alimentat cu material mai marunt, devine preponderenta maruntirea pe gratar . Dimensiunile produsului evacuat din masina depind de jocul dintre capetele ciocanelor si gratar si de marimea fantelor dintre barele gratarului.

Concasorul reprezentat in figura.1.1 are gura de alimentare plasata excentric fata de axa masinii . In acest caz, rotorul trebuie actionat in sensul indicat pe figura. In cazul in care gura de alimentare este plasata central (fig. 1. 1), rotorul poate fi actionat in ambele sensuri: cand ciocanele s-au uzat pe o fata se inverseaza sensul de rotatie al rotorului, utilizandu-se fata neuzata a ciocanelor.

Atunci cand este necesar sa se realizeze debite mari, se utilizeaza concasoarele cu ciocane, cu doua rotoare (fig.1. 3). In general, acestea se rotesc in sens contrar. La concasorul din figura 3, capetele ciocanelor, rotindu-se in sensul indicat de sageti, patrund printre barele gratarului de alimentare 2 si lovesc din zbor bucatile de material, proiectandu-le unele impotriva altora.

Are loc astfel o prima maruntire, atat autogen, cat si prin strivirea bucatilor de material intre ciocane si nicovala 3. Fragmentele de material rezultate trec printre barele gratarului de alimentare 2 si sunt maruntite in continuare prin strivire (la care se adauga efecte de frecare) intre capetele ciocanelor si barele gratarului de evacuare 4.

In cazul sfaramarii unor materiale plastice, umede (cum ar fi minereuri cu continut de argila), pentru a evita infundarea spatiului de lucru, se utilizeaza concasoare cu ciocane de constructie speciala (fig. 1 4). Peretele spatiului de lucru se realizeaza sub forma unei benzi transportoare din placi metalice grele 2, care aluneca pe un suport plan masiv 3 cu o viteza foarte mica (aproximativ 0, 1 m/s).

Sensurile de miscare al rotorului si al transportorului cu placi sunt indicate pe figura 1. 4. Uneori se prevede si un al doilea transportor de curatire al acestuia . In acest caz, nu se mai prevede gratar de evacuare.Datorita montarii articulate a ciocanelor, acest tip de concasor are o mare insensibilitate fata de patrunderea unor corpuri straine dure(chiar metalice) in spatiul de lucru. Gradul de maruntire care se obtine la concasoarele cu ciocane atinge valori de 10 ... 11, la masinile cu un rotor, si ajunge pana la 10, la masinile cu doua rotoare.

Concasoarele cu ciocane ofera urmatoarele avantaje :constructie simpla, compacta, consum specific de energie relativ scazut, uzura relativ redusa a partilor active . Dezavantajele acestor masini :sensibilitate ridicata fata de materialele abrazive (de exemplu cele care contin silice), tendinta de infundare a gratarului si chiar a spatiului de lucru in cazul maruntirii unor materiale plastice, umede (de exemplu, materiale care contin argila, exceptie facand constructiile destinate special acestui scop).

Se fabrica in mod curent numeroase variante constructive de concasoare cu ciocane, intr-o gama larga de tipodimensiuni (masinile de maruntit cu ciocane caracterizandu-se prin diametrul D al circumferintei care infasoara capetele ciocanelor si prin distanta L dintre peretii laterali ai masinii, egala de regula cu lungimea gurii de alimentare).

Masinile cu un rotor au diametre D = 0, 371...2, 000 m si turatii de 2800...1000 rot/min, iar cele cu doua rotoare au diametre D = 1, 21...1, 70 m si turatii de 400...2100 rot/min. Raportul L/D< 0, 10...1, 31 (valorile mai mari pentru masinile cu mai multe randuri de ciocane) . Viteza periferica a ciocanelor poate atinge valori de pana la 117 m/s .
Caracterteristici tehnice ale unor masini concasare cu un rotor sunt date in tabelul 1.2., iar pentru masini cu doua rotoare in tabelul 1.1.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.