Utilizarea tehnologiilor informationale

Trimis la data: 2010-05-07
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Liliana_L
Dimensiune: 448kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In dezvoltarea si functionarea firmelor si a sistemelor informationale, au intervenit, in ultimul deceniu, o serie de factori tehnologici ce au determinat schimbari esentiale.
In primul rand, Internetul, Extranetul si Intranetul au permis eficientizarea sistemului de comunicatii atat in interiorul organizatiilor, cat si in exteriorul ei, venind in intampinarea cerintelor de globalizare a afacerilor. Putem spune ca netologia a influentat orientarea firmelor catre dezvoltarea unor noi forme de desfasurare a activitatilor comerciale, de stabilire si permanentizare a relatiilor cu clientii, respectiv comertul si afacerile electronice/mobile, intervenind tehnologii din ce in ce mai performante, de genul: wireless, Internetul obiectelor si integrarea lor in bazele de date actuale ale firmelor.
In al doilea rand, volumul tot mai mare de informatii vehiculate in cadrul firmelor si nevoia de accesare rapida a lor, indiferent de nivelul managerial, au impus o tendinta de integrare a diferitelor aplicatii functionale, sprijinita de sistemele ERP (Enterprise Resource Planning), care presupun modificari organizationale esentiale, precum si o puternica implicare si acceptare din partea angajatilor.
In al treilea rand, tot in sprijinul integrarii si al accesarii rapide a informatiilor, in formate si grade diferite de detaliere, adaptate specificului fiecarui utilizator, au fost dezvoltate tehnologiile data warehouse, data marts si data mining.

Iata doar cateva dintre noile tehnologii ce trebuie avute in vedere la dezvoltarea si exploatarea sistemelor, mai ales ca ele nu mai constituie un apanaj strict al specialistilor in informatica, ci presupun implicarea utilizatorilor, a managerilor pentru a avea siguranta unei implementari de succes. Acest lucru se datoreaza puternicelor schimbari care au aparut la nivelul structurilor organizationale, al modului de regandire a pozitiei pe piata si al castigarii avantajelor competitive si, nu in ultimul rand, al sistemelor informationale.

Capitolul de fata incearca sa surprinda aceste tehnologii, mai ales din perspectiva avantajelor si oportunitatilor oferite, si nu a modalitatilor tehnice de implementare a lor.
Internetul reprezinta o retea globala de comunicatii, care nu face legatura doar cu partenerii comerciali, ci si cu salariatii, filialele internationale ale firmelor.

Internetul este o retea formata din mii de LAN-uri, WAN-uri si noduri de retele (calculatoare si alte dispozitive specifice retelelor), permitand comunicarea intre milioane de calculatoare conectate din intreaga lume si schimbul liber de informatii. Nimeni nu stie exact cat de mare este aceasta retea, pentru ca exista o multime de mici retele dispersate in orice colt al globului, conectate la cea globala.
Componentele ce intra in infrastructura Internetului sunt redate in figura 2.1.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.