Valorile pietei cautate de consumatori

Trimis la data: 2010-03-30
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Sorina Dumitru
Dimensiune: 38kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Intregul comportament al consumatorilor este orientat de nevoile si de dorintele lor, a caror satisfacere ei o cauta si o evalueaza. Astfel, intregul comportament al consumatorilor este determinat de valorile receptate prin achizitia si folosirea unui produs sau a unui serviciu.
Recunoasterea consumatorilor ca si cautatori a unor solutii pentru probleme lor si a unor valori ce rezulta din folosirea a ceea ce cumpara este fundamental pentru viabilitatea unei afaceri pe termen lung. De intelegerea acestui aspect depinde modul in care firma isi defineste afacerea si in consecinta doreste sa-si construiasca imaginea de piata.

Cursuri similare:

Capacitatile produselor si serviciilor de a rezolva problemele consumatorilor sunt cele care constituie valoarea pentru consumator. Pe scurt, o valoare a pietei este reprezentata de potentialul unui produs sau serviciu de a satisface nevoile si dorintele consumatorilor.
In general, valorile pietei unui produs sau serviciu pot fi universale, personale sau de ambele tipuri. Valorile universale sunt valori ce satisfac nevoile consumatorului. Acestea sunt legate de scopul de baza al unei cumparari sau stau la baza derularii unei afaceri cu o firma. Ele sunt universale deoarece in mod invariabil, toti consumatorii le cauta intr-un produs sau serviciu si ele sunt cautate in acelasi fel de consumatorii din toate natiunile si culturile.

Ele sunt vazute ca fiind nivelul minim de utilitate sau de hedonism ce ar trebui sa-l ofere un marketer prin produsul sau serviciul sau.
Valorile personale sunt acelea care satisfac dorintele consumatorilor, ele se numesc personale deoarece dorintele sunt mult mai diverse decat nevoile si difera de la o persoana la alta. Valorile personale sunt legate de ceva aflat dincolo de motivul universal, care conduce la cumpararea unui produs sau serviciu ori sta la baza derularii unei afaceri cu o firma. Unele valori personale, numite specifice de grup sunt dorite si oferite in mod asemanator unui segment sau grup de consumatori, alte valori personale numite specific individuale sunt mai mult individualizate, mai interiorizate si mult mai legate de placerea sau de confortul personal.

Fiecare clasa de valori corespunde unei strategii de marketing. Valorile universale stau la baza strategiilor de diferentiere a produsului. Valorile personale specifice de grup stau la baza strategiilor de segmentare. Valorile personale specific individuale stau la baza strategiilor care urmaresc satisfacerea nevoilor unor consumatori unici. Fiecare din cele 3 roluri pe care le poate avea un client (utilizator, platitor sau cumparator) cauta o categorie particulara din valorile universale. Valoarea universala cautata de utilizator este diferita de valoarea universala cautata de platitor, care si ea difera de valoarea universala cautata de catre cumparator.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.