Vantul

Trimis la data: 2010-03-11
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristina_A
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Din momentul in care masa de aer a inceput sa se deplaseze, sub actiunea fortei gradientului baric, imediat apar forte noi ce actioneaza asupra acesteia, influentand caracterul miscarii ei.Aceste forte sunt: forta deviatoare a rotatiei Pamantului, forta centrifuga si forta de frecare.Forta deviatoare: Coriolis a aratat ca orice miscare intr-un sistem de coordonate, legata de un oarecare corp in rotatie, suporta o acceleratie suplimentara. O asemenea acceleratie apare si in cazul miscarii maselor de aer, deoarece Pamantul se roteste in jurul axei sale. Aceasta acceleratie se prezinta astfel incat parca ar fi conditionata de o oarecare forta suplimentara, numita forta deviatoare a rotatiei Pamantului.

Cursuri similare:

Forta deviatoare A actioneaza intotdeauna pe o directie perpendiculara pe directia miscarii masei de aer. Marimea fortei A depinde de latitudinea geografica, de viteza de deplasare a masei de aer si de viteza unghiulara a miscarii de rotatie a Pamantului.
Prin calcul se poate constata ca marimea fortei deviatoare este aproximativ de acelasi ordin de marime cu forta gradientului baric. In emisfera nordica, forta Corolis actioneaza intotdeauna spre dreapta.
Valoarea ei este nula la ecuator si creste cu latitudinea, atingand valoarea maxima la poli.

Forta centrifuga. In timpul deplasarii aerului dupa traiectorii curbilinii, apare intotdeauna forta centrifuga.
Cunoscand ca traiectoriile particuleleor de aer au in mod obisnuit o curbura foarte mica, rezulta ca in asemenea conditii si forta centrifuga are i valoare mica, ea fiind de 10 - 100 de ori mai mica decat forta Coriolis.

Frecarea. Forte de frecare actioneaza asupra particuleleor de aer aflate in miscare, tinzand sa franeze miscarea acestora. Frecarea este conditionata in primul rand de actiunea de franare a asperitatilor invelisului solid al Pamantului asupra aerului. Forta de frecare este proportionala cu viteza de deplasare.

3. Miscarile aerului in cadrul principalelor forme barice.
In studiul miscarilor aerului in atmosfera libera, actiunea frecarii poate fi neglijata.
In apropierea fortei terestre insa, frecarea indeplineste un rol important. In cele ce urmeaza se va analiza actiunea celor trei forte in cadrul a trei forme principale ale reliefului baric.
a) Miscarea aerului in cazul izobarelor rectilinii.

In cazul izobarelor rectilinii si echidistante, ca urmare a constantei gradientului baric in orice punct al campului baric, miscarea stationara trebuie sa fie rectilinie si uniforma.
In cazul unei miscari stationare , rezultanta tuturor fortelor trebuie sa fie egala cu 0.
Putem mentiona ca devierea vantului fata de directia gradientului este mai mare pe apa decat pe continent. Pe masura ce creste altitudinea, frecarea scade.
b) miscarea aerului in anticicloni.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.