Variatoare de tensiune continua

Trimis la data: 2010-10-14
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.70 / 10
Downloads: 2
Autor: Adelina Turcu
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
5.1 Introducere
5.2 Principiul de functionare
5.3 Circuite chopper cu tiristoare
5.4 Caracterizarea analitica a tensiunii de sarcina in cazul variatoarelor de tensiune coboratoare
5.5 Convertoare rezonante de tensiune continua
5.6 Aplicatii ale variatoarelor de tensiune continua
5.6.1 Surse stabilizate cu functionare in comutatie
5.6.2 Surse stabilizate de c.c.c cu izolare galvanica

Cursuri similare:

In cazul variatoarelor de tensiune continua, tensiunea (medie) de iesire trebuie controlata pentru a ajunge la nivelul dorit, desi tensiunea de intrare (de c.c.) si rezistenta de sarcina pot fi fluctuante. Variatoarele de tensiune continua se comporta ca niste "transformatoare de c.c.", dar conversia tensiunii de c.c. este obtinuta prin semiconductoarele de putere, care functioneaza in comutatie, la frecventa inalta. Valoarea medie a tensiunii de iesire este ajustata prin controlul duratelor de functionare anclansat /declansat (tON) si (tOFF).

Exista trei strategii de baza pentru a controla convertoarele de tensiune continua:Functionarea la frecventa constanta: tON + tOFF = TS = 1/fS = const., dar cu (tON) si (tOFF) variabile: aceasta strategie poarta numele de strategia de modulare in durata (sau latime, Pulse Width Modulation, PWM);Mentinerea constanta a duratei (tON) si modificarea duratei (tOFF): strategia este numita: strategia cu modulare in frecventa (Pulse Frequency Modulation, PFM);

Toti trei parametrii (tON), (tOFF) si (fS) sunt variabili.
Configuratia variatoarelor de tensiune continua poate fi proiectata in trei variante: variatoare coboratoare (de la o tensiune de iesire ridicata la una mai joasa), variatoare ridicatoare (de la o tensiune joasa la una mai ridicata) si respectiv variatoare inversoare (cu schimbarea polaritatii tensiunii de iesire).

De asemenea variatoarele de tensiune continua pot avea legatura galvanica intre circuitul de alimentare si cel de iesire sau pot fi cu izolatie intre circuitele de intrare si de iesire, folosind transformatoare pe frecventa ridicata. Cu referire la nivelul de putere si caracterul aplicatiei exista:convertoare de putere redusa, pentru uz general (surse de tensiune de alimentare); cu functionare intr-un singur cadran
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.