Vecernia

Trimis la data: 2022-06-15
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: liamedaserda
Dimensiune: 223kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
ISTORIA SI EXPLICAREA VECERNIEI
Scopul si semnificatia religioasa a rugaciunii de seara
Originea ritualului principal al Vecerniei.
Descrieri vechi ale Vecerniei
Explicarea randuielii actuale a Vecerniei
ISTORIA SI EXPLICAREA VECERNIEI

Scopul si semnificatia religioasa a rugaciunii de seara

Sfarsitul zilei si apropierea serii sunt momente de popas important in viata noastra zilnica. O zi traita inseamna un pas in plus inspre sfarsitul vietii noastre pamantesti; intunericul noptii care se apropie ne duce cu gandul, fara sa vrem, la apusul vietii noastre, la moarte, iar gandul mortii i-a facut intotdeauna pe oameni sa-si aduca aminte si de Dumnezeu, Stapanul vietii si al mortii.

Asemenea ganduri si stari sufletesti traiau, mai intens decat noi, crestinii
Bisericii primelor veacuri, care raportau totul la Dumnezeu. Seara reprezenta pentru ei nu numai incheierea unei zile de munca, ci si inceputul unei noi zile. In momentul de rascruce dintre doua zile consecutive din viata lor, ei se simteau datori sa aduca lui Dumnezeu, ca pe o "jertfa de seara", ofranda laudei lor de multumire pentru ziua incheiata si totodata sa-I ceara, prin rugaciune smerita, ajutorul pentru trecerea in pace a noptii care se apropia; de aceea, rugaciunea de seara era socotita ca o datorie de capetenie a vechilor crestini si ea avea, in viata lor religioasa o semnificatie si o importanta deosebite.

Identificarea lui Hristos cu Lumina duhovniceasca si vesnica, pe care
"intunericul nu a cuprins-o" (Ioan 1,5) si care nu apune niciodata, inspira si
caracteriza rugaciunea de seara a Bisericii in primele veacuri. Aceasta idee o
dezvolta, printre cei dintai, Sfantul Ciprian, episcopul Cartaginei (+258):

"Ni se cuvine a ne ruga din nou la apusul soarelui si la sfarsitul zilei; caci
Hristos este soarele adevarat si ziua adevarata. Si, apunand soarele si (sfarsindu-se) ziua lumii, cand ne rugam si cerem ca sa vina peste noi iarasi lumina, imploram venirea lui Hristos, Cel ce ne va da harul luminii vesnice".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.