Veliere

Trimis la data: 2010-08-27 Materia: Transporturi Nivel: Facultate Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Marcel_G Dimensiune: 671kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Daca ne referim la destinatia velierelor, acestea se impart in veliere de concurs, de croaziera-concurs, de croaziera (turistice) si de agrement.
Dupa modul de contrabalansare a inclinarii si a derivei din timpul marsului cu vele, deosebim trei tipuri principale [4]:
• iahturi cu chila, la care momentul de redresare este produs in principal de lest, iar antideriva se datoreaza chilei-derivor;
• barci cu derivor, la care momentul de redresare se realizeaza prin efectul combinat al stabilitatii de forma si deplasarii echipajului in bordul din vant, iar forta transversala cu ajutorul derivorului retractabil;
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Velierele de concurs se impart pe clase, conform regulilor de clasificare sportiva. Sunt cuprinse in aceeasi clasa veliere apropiate, sau comparabile sub aspectul calitatilor de mars.
Majoritatea iahturilor moderne de concurs si a barcilor cu derivor fac parte din clasa navelor monotip. Ele se construiesc dupa desene identice, respectandu-se strict regulile de constructie si masurare care le asigura identitatea formei corpului, a dimensiunilor velelor si a caracteristicilor de greutate pentru fiecare clasa.
Velierele din clasele libere au restrictii mai putin severe. De obicei, pentru acestea se limiteaza dimensiunile principale, suprafata velaturii, unele elemente de compartimentare a corpului si dimensiunile elementelor principale de osatura. Constructorul are libertatea de a-si alege formele si elementele de rigidizare.
In tabelul 1.3 sunt prezentate dimensiunile orientative ale iahturilor de croaziera-concurs, din clasele in tone.

Iahturile cu o singura chila sunt cele mai raspandite. Din aceasta categorie
fac parte toate iahturile de concurs si de croaziera-concurs.
Masa chilei lestate este de 25 ... 45% din deplasament. Daca linia chilei este lunga, pentru asigurarea antiderivei eficiente aria suprafetei de deriva este 1/5 din aria suprafetei velaturii, iar in cazul chilei-derivor raportul este 1/12.
In fig.1.20 este prezentat iahtul minitona "Revolver". Corpul iahtului se toarna in matrite realizate pentru fiecare bord. Imbinarea bordurilor in planul diametral este intarita cu fasii din fibra de sticla. Sectiile bordului si puntii, precum si traversele si coastele sunt imbinate cu suruburi. Derivorul se fixeaza cu prezoane. Grosimea invelisului din fibra de sticla este de minim 4 mm, pentru o masa a corpului de 300 ... 320 Kg. Pentru cabine, grosimea invelisului din fibra de sticla este de 3 mm.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.