Vitamine

Trimis la data: 2010-01-22
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 33
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Gina lungu
Dimensiune: 308kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Vitaminele reprezinta o clasa de substante organice cu masa moleculara relativ mica, cu structuri chimice foarte variate care sunt absolut necesare pentru organismele heterotrofe in calitate de compusi complementari ai proteinelor, lipidelor, glucidelor si substantelor minerale existente in hrana. Cu alte cuvinte, vitaminele constituie componente vitale necesare pentru echilibrarea alimentatiei. In comparatie cu ceilalti componenti ai hranei, vitaminele sunt necesare in cantitati mult mai mici si indeplinesc in organism functii catalitice.

Cursuri similare:

Vitaminele nu se sintetizeaza in organismul omului si al animalelor sau sunt sintetizate de tesuturi si microflora intestinala existenta in organism in cantitati mici care nu sunt suficiente pentru activitatea vitala normala. De aceea, pentru om sursa principala de vitamine o constituie plantele unde ele sunt sintetizate. Omul primeste acesti compusi fie direct din produsele alimentare de origine vegetala, fie indirect, din produsele de origine animala unde vitaminele au fost in prealabil acumulate din hrana vegetala.

In aceste surse, ele pot exista ca atare - sub forma biologic activa, fie sub forma inactiva - de provitamine din care in organism se formeaza vitaminele active.
Absenta sau aportul insuficient de vitamine cu hrana determina profunde dereglari ale metabolismului care se concretizeaza prin diverse stari patologice (boli prin carenta), denumite avitaminoze (in lipsa totala a vitaminelor) si hipovitaminoze (in cazul unui aport insuficient de vitamine).

Pot exista concomitent insuficiente in mai multe vitamine - poliavitaminoze sau polihipovitaminoze. Sunt si situatii cand, utilizandu-se fara control diverse preparate vitaminice, pot sa apara modificari patologice care poarta denumirea de hipervitaminoze.
In conditii normale de alimentatie, de regula, necesarul omului sanatos este pe deplin acoperit printr-o hrana variata. Unul si acelasi aliment, de obicei, este bogat numai intr-o singura vitamina; de exemplu, morcovul - in caroten, citricele - in vitaminele C si P, carnea - in acid nicotinic.

Prin urmare, pentru pastrarea sanatatii omului, o mare importanta o are utilizarea unor produse variate de natura vegetala si animala. Sunt si alimente care contin aproape toate vitaminele necesare organismului in crestere (laptele, oul). Insa, chiar din acest produs "ideal" - laptele, lipseste vitamina E si se gaseste putina vitamina D. Drojdiile contin multe vitamine, insa utilizarea lor este posibila numai dupa distrugerea celulelor, deoarece drojdiile vii nu sunt descompuse de enzimele digestive.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.