Viticultura

Trimis la data: 2009-03-10
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 66
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 1
Autor: Alina Onaca
Dimensiune: 107kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Viticultura este o stiinta aplicativa care studiaza insusirile morfologice, biologice si masurile tehnologice de cultivare a vitei de vie, cu scopul de a stabili tehnologii moderne de cultura, care sa asigure productii mari si de calitate superioara.Termenul de viticultura provine din cuvintele latinesti "vitis", care inseamna vita de vie si "cultura", care inseamna ingrijire, cultivare.Ca stiinta biologica, viticultura studiaza: originea si evolutia vitei de vie, morfologia, anatomia, biologia si fiziologia, relatiile vitei de vie cu factorii de mediu, etc. Toate aceste aspecte alcatuiesc bazele biologice ale viticulturii si ajuta la fundamentarea tehnologiilor de cultura a vitei de vie.

Cursuri similare:

Viticultura este un sector intensiv al agriculturii caracterizat printr-un coeficient ridicat de valorificare a terenului. Valoarea productiei obtinuta de pe un hectar, cultivat cu vita de vie echivaleaza cu 10-15 ha de culturi cerealiere.Importanta viticulturii rezulta si din urmatoarele aspecte: Valorifica foarte bine terenurile in panta, nisipurile si solurile nisipoase, considerate improprii pentru alte culturi (cereale, plante tehnice).

In Romania~ 85% din plantatiile viticole se gasesc amplasate pe terenuri cu pante cuprinse intre 4 si 25%, iar aproximativ 8% din plantatii sunt amplasate pe soluri nisipoase.Este sursa de materii prime pentru economia nationala. Strugurii reprezinta materia prima pentru obtinerea vinurilor si distilatelor de vin, pentru industria alimentara unde se obtin: sucurile de struguri, mustul concentrat, gemuri, compoturi,stafide, etc.

Este sursa de produse pentru export. Strugurii pentru masa, vinurile, distilatele, sampania, stafidele, sucurile de struguri sunt produse foarte solicitate la export. Din productia anuala viti-vinicola, Romania exporta aproximativ 10% situandu-se intre primele 15 tari exportatoare din lume.Este sursa de venituri pentru populatie. O mare parte a populatiei care traieste in arealele viticole isi desfasoara activitatea in viticultura, de unde isi asigura veniturile necesare vietii.Contribuie la imbunatatirea alimentatiei.

Datorita compozitiei lor chimice strugurii constituie un aliment valoros. Ei contin o serie de substante nutritive necesare organismului uman cum ar fi: zaharuri (glucoza, fructoza) 12-25%, acizi organici (tartric, citric,malic) 1-2%, saruri minerale (de Ca, Fe, K,P, etc.) circa 1%, compusi azotati 0,15-0,2%, vitamine (C, B1, B2, PP, A, E), enzime, polifenoli, etc. Aceste substante sunt reconfortante pentru organism, avand rol energetic, mineralizant si terapeutic.

Un kilogram de struguri consumati in stare proaspata furnizeaza organismului 800-1200 calorii, ceea ce echivaleaza cu valoarea energetica a: 500-700 g carne de vita, 300 g paine, 1,1 l lapte, 1,2 kg cartofi, 3,5 kg tomate, 2 kg mere, etc.Prin actiunea combinata diuretica si laxativa, strugurii contribuie la dezintoxicarea organismului. Cura de struguri sau de suc de struguri are efecte terapeutice si este indicata in tratamentul afectiunilor hepatice, renale, cardiovasculare, anemii, etc.

Vinul, produsul principal obtinut din struguri este bautura alcoolica naturala cea mai sanatoasa. Consumat rational vinul este un aliment necesar organismului uman (L.Pasteur 1878).Asigura locuri de munca pentru o buna parte din populatie, aspect deosebit de important in contextul actual al cresterii alarmate a somajului. Comparativ cu alte culturi agricole, cultura vitei de vie necesita mai multa forta de munca (aproximativ 100 zile munca/ha). In plus sectorul pepinieristic, unitatile de prelucrare a strugurilor si imbuteliere a strugurilor necesita si ele forta de munca importanta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.