Viziunea sistemica asupra realitatii

Trimis la data: 2010-07-21
Materia: Filosofie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mara Branescu
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Structuralitatea se inscrie in randul atributelor fundamentale ale existentei (alaturi de spatialitate, temporalitate, reflectabilitate, devenire). Structuralitatea ne dezvaluie capacitatea existentei de a intra in interactiuni, modul cum au loc infinitele schimbari pe care le sufera existenta aflata in spatiu si timp si in continua devenire. Mai mult, admiterea structuralitatii ne conduce la ideea ca cvasitotalitatea domeniilor existentei se prezinta ca un ansamblu de sisteme care au o structura. Viziunea structural-sistemica se bazeaza pe triada sistem-structura-functie in cercetarea ansamblurilor organizate.

Cursuri similare:

Pentru ca un sistem se naste din interactiunea partilor componente, natura lui depinde de natura elementelor si de tipul de interactiune. Dar, desi genetic sistemul apare ca rezultat al elementelor constitutive, cantitativ si calitativ, este mai mult decat acestea, in sensul ca sistemul ca atare are caracteristici si functii distincte. El reprezinta o formatie noua in raport cu caracteristicile si functiile elementelor cu determinari cantitative si calitative distincte (ex. concret: organismul uman).

I.3. Caracteristicile sistemului:integralitatea - caracteristica definitorie pentru orice sistem (ex. concret: din analiza
chimica a unui organism uman rezulta ca acesta este compus din: 41 kg de O2, 11,5 kg C, 6,4 kg H usor, 2,4 kg N, 1,3 kg Ca, 1,2 kg P, K, Na, S, Cl, Fe etc. Omul se poate reduce la suma acestor substante? Ca urmare, caracteristica integralitatii se manifesta sub doua aspecte: dependenta sistemului de elementele sale si dependenta elementelor de sistem; cu cat creste complexitatea sistemului, cu atat creste si gradul de integralitate.

relativitatea - in sensul ca, pe de o parte, orice sistem se prezinta ca atare, in raport cu elementele sale, dar si ca element in raport cu alt sistem care il include (ex. concret: sistemul om - element pentru colectivitatea umana) istoricitatea, in sensul ca orice sistem din univers (micro, macro, megaunivers) are o existenta limitata, atat in timp, cat si in spatiu. Durata depinde de trainicie, iar trainicia unui sistem este apreciata dupa cantitatea, calitatea si valoarea substantei, energiei sau informatiei ce se transmite prin interactiuni.

autoreglarea - ca o proprietate a sistemului, ce presupune capacitate de control asupra exercitarii propriilor actiuni.
I.4. Clasificarea sistemelor Orice clasificare implica un criteriu de clasificare. Astfel: dupa gradul de coeziune, exista sisteme sumative si sisteme integrative (ex. sistem sumativ: spectatorii dintr-o sala de spectacol; ex. sistem integrativ: actorii de pe scena);dupa natura elementelor si a interactiunilor, exista sisteme materiale, care la randul lor pot fi naturale sau artificiale, exista sisteme ideale (produse ale constiintei umane), sisteme mixte (omul, societatea);
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.