Vlad Tepes

Trimis la data: 2014-11-17
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: cristinaalexandra22
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
De-a lungul timpului istoria ne-a aratat mereu lucruri importante .De la regi primti etc pana la oameni simpli mereu am avut de invatat. Vlad Tepes este unul dintre aceste exeple.
Vlad Tepes s-a nascut la Sigisoara pe data de 25 noiembrie 1431.A fost fiul lui Vlad Daracu un alt mare domnitir si a unei nobile tansilvanene.
In tipul domnirei sale , Tra Romanesca a castigat treptat independeanta fata de Imeriul ottoman . Vlad a devenit cunoscut in istorie mai lutt datorita severitatii sale simtului dreptatii si incoruptibilitatii/

Cursuri similare:

Mai este cunoscutr si pentru ca tragea in teapa dusmani sau orice persoana care o considera nedemna. Din cauza conflictelor cu negustorii brasoveni, acestia l-au caracterizat, propagandistic, ca pe un principe cu metode de o cruzime demonica.
In anul 1453, resturile Imperiului Bizantin sunt cucerite de otomani, care au pus stapanoire asupra Constatinopulului , amenitand si Europa .

Imeriul Otoman ajunsese sa stapanesca o mare parte din Balcani (teritoriile statelor actuale Serbia, partial Ungaria, partial Romania, Bulgaria, Albania si Grecia), extinderea spre occident oprindu-se la portile Vienei, al carei asediu esueaza. In acest context istoric, Vlad Tepes a luptat pentru a-si apara domnia si tara, folosind impotriva inamicilor metodele de disuasiune specifice epocii, din care faceau parte si executiile si supliciile cu caracter exemplar si de intimidare.
Originea supranumelui "Dracul" si a poreclei "Tepes"

Tatal lui Vlad Tepes, un alt mare domnitir Vlad Dracu a primit Ordinul Dragonului Ordinul - care poate fi comparat cu cel al Cavalerilor de Maltasau cu cel al Cavalerilor Teutoni - era o societate militaro-religioasa, ale carei baze fusesera puse in 1387 de Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei (mai tarziu imparat al Sfantului Imperiu Roman) si de cea de-a doua sotie a sa, Barbara Cille.
Avea ca symbol un dragon si aveau ca scop apararea crestinismului si cruciada contra turcilor. Datorita apartenentei sale la Ordinul Dragonului, tatal lui Vlad Tepes era supranumit Dracul.

La randul sau, Vlad va fi innobilat in numarul membrilor Ordinului Dragonului in 1431 la Nurnberg de catre Sigismund de Luxemburg. La scurt timp insa, in 1436, numele lui va fi sters de pe lista cavalerilor deoarece in anul 1432, la numai un an de la innobilare, contrar statutului crestin al Ordinului care avea ca scop protejarea crestinatatii de pagani, in speta de amenintarea otomana, Vlad al II-lea Dracul i-a condus personal pe turcii care au asediat si incendiat Cetatea Severinului, fiind ucisi toti cavalerii teutoni din cetate, care luptau impotriva pericolului otoman.

Tot in 1432 in fruntea acelorasi turci, folosindu-se prin viclenie de titlul de cavaler al Ordinului, Vlad al II-lea Dracul ordona deschiderea portilor Cetatii Caransebesului care, ascultand porunca, va fi incendiata si jefuita de aceiasi turci condusi de Vlad al II-lea Dracul, jaf si pustiire care se va intinde in intregul sud al Transilvaniei, turcii retragandu-se cu prazi si robi nenumarati la sud de Dunare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.