Vocatia OSCE - prevenirea conflictelor

Trimis la data: 2010-08-17
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 1
Autor: Alice Flodor
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dupa incheierea perioadei de confruntare, specifica Razboiului Rece, esenta proceselor care au loc in Europa vizeaza asigurarea securitatii democratice pe continent. In acceptia unanima a popoarelor europene, prin securitate se intelege relativa absenta a amenintarii. Securitatea se bazeaza atat pe stabilitatea politica, cat si pe cea militara. Stabilitatea politica presupune inexistenta unei motivatii pentru conflict armat la nivel politic, fie pentru ca nu exista tensiuni majore care sa conduca la o reglementare militara, fie pentru ca reglementarea pasnica a conflictelor a devenit un model regulat si acceptat pentru relatiile internationale. Securitatea europeana va fi cel mai bine servita daca atat stabilitatea politica, cat si cea militara sunt consolidate.

Cursuri similare:

Actuala Organizatie pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) este rezultatul asa-numitului "proces de la Helsinki " care, initial, a fost de fapt un forum de dialog si negocieri multilaterale intre Est si Vest, sub numele de Conferinta pentru Securitate si Cooperare in Europa (CSCE). Istoria CSCE a cunoscut doua etape. Prima intre 1975 si 1990 care constituie si doua momente de transformare fundamentala a acesteia : inceputul perioadei - semnarea Actului Final de la Helsinki, consfintind functionarea CSCE ca un proces de conferinte si reuniuni periodice, si sfarsitul acesteia prin adoptarea la Paris a Cartei pentru o noua Europa, in 1990. Conferinta la nivel inalt de la Paris, din 19-21 noiembrie 1990, a marcat inceputul institutionalizarii CSCE, ca urmare a necesitatii de adaptare la schimbarile petrecute in Europa si la cerintele perioadei Post - Razboi Rece.

"Carta de la Paris pentru o noua Europa", semnata la nivel inalt in noiembrie 1990, a marcat un moment crucial in istoria CSCE, care a dus la transformarea sa intr-o organizatie internationala institutionalizata de dialog si negocieri, cu o structura operationala. Evolutiile pe planul securitatii europene au impus schimbari esentiale atat in privinta structurii si caracterului institutional al procesului conceput la Helsinki, cat si al rolului acesteia. Lucrarile pregatitoare si negocierile au durat pana in decembrie 1994 cand s-a decis schimbarea statutului si, in consecinta, a denumirii CSCE in Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa ( OSCE ).

Semnificatia si impactul sau asupra evolutiei pe continentul european sunt fara precedent, marcand incheierea oficiala a Razboiului Rece. Importanta acestui eveniment istoric este consacrata si de adoptarea unor documente de importanta majora in domeniul dezarmarii : Tratatul privind reducerea armamentelor conventionale in Europa, Declaratia statelor membre ale NATO si ale Tratatului de la Varsovia privind nerecurgerea la forta si la amenintarea cu forta, Acordul asupra unui pachet de masuri de incredere si securitate. A fost definit, de asemenea, obiectivul edificarii unei Europe a democratiei, pacii si unitatii, prin asigurarea securitatii, dezvoltarea unei cooperari largite intre toate statele participante si promovarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

In viziunea OSCE, securitatea democratica reprezinta un concept integrator care pune in evidenta relatia dintre necesitatea de a crea un spatiu european si imperativul consolidarii ansamblului de valori al intregului proces de unificare a Europei, bazat pe drepturile omului, statul de drept si pluralismul politic. In practica aceasta presupune realizarea a doua conditii:
-asigurarea securitatii democratice in toata Europa trebuie sa constituie obiectivul esential al activitatii, de care depinde eficienta acesteia,
-securitatea democratica e in conexiune directa cu stabilitatea pe continent- afirmarea uneia contribuie la consolidarea celeilalte.

Construirea unei Europe a democratiei, pacii si unitatii presupune ca rezultatul eforturilor si actiunilor desfasurate in cadrul OSCE sa conduca la o asemenea situatie in care toate tarile participante sa devina membri egali ai institutiilor si aranjamentelor existente, sa asigure o securitate egala tuturor statelor. Iata de ce se actioneaza pentru identificarea cailor si mijloacelor prin care principiul securitatii egale a statelor, care constituie una din liniile de forta ale Aliantei Nord-atlantice, conferindu-i acestei organizatii coerenta necesara, sa fie extins la nivelul intregului continent.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.