Vorbirea in public

Trimis la data: 2014-11-09
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.54 / 10
Downloads: 0
Autor: iuliancosmin
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Imagineaza-ti ca intr-o luni dimineata seful te cheama la el in birou si cu ocazia zilelor deschise ale firmei te anunta ca vei vorbi in fata a peste 100 dintre cei mai importanti clienti ai companiei si 50 clienti prospectivi la finalul saptamanii de la orele 13, imediat dupa pranz.
Acum, exista in general trei posibile reactii la un astfel de anunt.
1) "Da!" - acesta este oportunitatea pentru avansarea la care sperai, ca urmare expresia va fi: " Sunt totdeauna pregatit sa vorbesc in fata unei audiente, abia astept, ce bine ar fi fost sa fie maine deja!"
2) "Nu se poate!" -inca ai cosmaruri de la ultimul discurs din clasa a cincea cand ai fost atat de emotionat incat iti tremura picioarele de fiecare data cand iti amintesti evenimentul, ca urmare expresia va fi: "Eu? Sa vorbesc in fata unui grup? Este probabil o gluma proasta! Nici nu cred ca voi apuca sa supravietuiesc pana vineri!"
3) "Nici gand!" - deja iti faci planuri cum sa iti programezi o colonoscopie in ziua de vineri pentru ca nu doresti sa-ti pui la bataie intreaga cariera, ca urmare expresia va fi: "Ziua portilor deschise - Am plecat!"

Daca raspunsul tau s-ar incadra in cea de-a doua sau a treia situatie, sa sti ca nu esti singur, studiile arata ca oamenii au in comun aceasta frica mai mult decat oricare alta. Frica de vorbit in public ii afecteaza pe 75% dintre oameni. Avem chiar un termen pentru aceasta - glossofobia (din grecescul "glossa" care inseamna vorbire si "phobos" care denumeste frica).

Aceasta frica se manifesta in special pentru ca oamenii se tem ca desi vor supravietui prezentarii, nu se vor descurca cum trebuie, se vor face de ras si isi vor distruge reputatia personala si cea profesionala pentru totdeauna. Astfel ca nu este de mirare ca multi se eschiveaza de la aceasta oportunitate de a vorbi in public.

! Istorioara : In perioada operatiunii "Furtuna in desert" (Desert storm), generalul Norman Schwarzkopf se afla in Arabia Saudita. Si pe cand se plimba el in desert, piciorul sau a lovit la un moment dat in ceva. S-a aplecat sa vada ce anume lovise. Dupa o atenta observare, isi dadu seama ca era o sticla murdara si plina de praf. Se apuca sa o stearga si in timp ce facea aceasta operatiune, un genie (duh) iesi afara si incepu sa se prezinte ca acel duh care poate indeplini orice dorinta. Auzind ca poate sa-si puna o dorinta, generalul nu ezita si scoase din buzunar o harta a Orientului Mijlociu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.