Absorbtia substantelor toxice in organism

Trimis la data: 2009-05-12
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Marcel_C
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Asa cum s-a aratat, numarul substantelor cu potential toxic este extrem de mare, iar acest numar a crescut exponential odata cu activitatea antropica (in special cea industriala).
Prezenta acestor substante in aer, apa, sol, alimente, face posibila contaminarea omului si/sau altor organisme, principalele "cai de acces" in organism fiind tegumentul, aparatul respirator sau aparatul digestiv.
Cea mai rapida cale de intoxicare este cea a aparatului respirator, iar cea mai dificila este cea transcutanata.

Laboratoare similare:

Acest lucru se datoreaza suprafetei de schimb (cca 800 m2 in cazul epiteliului respirator si doar aproximativ 2 m3 in cazul tegumentului) si "distantei" pe care substantele toxice trebuie sa o strabata prin aceste structuri (la nivelul epiteliului respirator intre aerul alveolar si sange sunt doar 2 straturi de celule pavimentoase).
Absorbtia unei substante toxice prin mucoasa respiratorie, digestiva sau transtegumentar depinde de proprietatile fizico-chimice ale substantei respective (concentratia ei, pH-ul, liposolubilitatea/hidrosolubilitatea, masa moleculara, gradul de ionizare etc).

Odata ajunsa in sange, sistemul cardiovascular va raspandi aceasta substanta in tot organismul, catre toate organele.
Tesuturile acestor organe vor avea afinitate diferita pentru aceasta substanta, de asemenea, organele au marime diferita si sunt irigate cu sange cu un debit care variaza.Toate aceste variabile conduc spre o repartizare variata a acestei substante in organism, ceea ce va conduce la un raspuns metabolic diferit in aceste organe si tesuturi.
Nu trebuie uitat ca, la nivel sanguin, de cele mai multe ori, substantele toxice sunt cuplate cu proteine specifice, ceea ce isi va pune amprenta pe viteza de absorbtie in tesuturi.

In ultima instanta, toxicocinetica unei molecule va depinde de difuzibilitatea acesteia prin membranele biologice.
Si, tinand cont de proprietatile fizico-chimice ale respectivei substante si ale diferitelor compartimente celulare si subcelulare se poate estima timpul in care se face absorbtia, timpul si modul in care se face raspandirea toxicului in organism, cum si cand are loc eliminarea sa (sau a metabolitilor sai).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.