Aciditatea Totala a Vinului

Trimis la data: 2010-07-21 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 43
Autor: Gretea Adina Dimensiune: 62kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Aciditatea totala a vinului sau mustului, este data de suma functiilorrnacide ale acizilor liberi si semilegati, care se pot titra, cand pH-ul se aduce la valoarea 7 prin adaugarea unei solutii alcaline titrate.In aciditatea totala nu se include bioxidul de carbon si bioxidul de sulf liber si combinat.Aciditatea vinului sau aciditatea totala reprezinta suma dintre aciditatea fixa (nevolatila) si aciditatea volatila.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

La must, aciditatea este data de acizii organici nevolatili specifici mustului,termenul folosit fiind cel de aciditate titrabila. Acizii organici existenti, (policarboxilici:tartric, malic, citric, oxalic) se gasesc in stare libera sau partial legati sub forma dernsaruri acide.rnrnIn vin, pe langa acizii existenti in must, in plus, mai apar si cei proveniti din:rn- fermentatia alcoolica ca produsi secundari (succinic, lactic, oxalilacetic,rncitramalic, acetic, propionic);rn- fermentatia malolactica (lactic si o parte din acidul acetic);rn- diferite fermentatii patogene (acetic, propionic, butiric);rn- operatii de corectie a aciditatii deficitare (citric, tartric);rn- tratamente de stabilizare (sorbic, ascorbic).rnrnIn general, aciditatea vinurilor este mai scazuta decat a musturilor din care provin. Acest lucru este explicat astfel:rn- insolubilizarea acidului tartric, sub forma de tartrat acid de potasiu si tartrat neutru de calciu datorita pezentei alcoolului si a temperaturilor scazute;rn- scaderea aciditatii datorate transformarii acidului malic in acid lactic prinrnfermentatie malolactica;rnrn- scaderea aciditatii in fazele de maturare si invechire a vinului prin procesele de esterificare si de precipitare a sarurilor tartrice.rnIn mod conventional aciditatea musturilor si a vinurilor se poate exprima in g/l acid tartric sau in g/l acid sulfuric sau in miliechivalenti la litru (meq/l).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.