Alegerea Modala

Trimis la data: 2011-05-24 Materia: Transporturi Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 54
Autor: Aurelia Tanase Dimensiune: 30kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Etapa de alegere modala, in cadrul modelului de estimare a cererii (Modelul in patru pasi), clasifica matricea initiala origine destinatie (O-D) obtinuta in urma Repartitiei pe Destinatii in matrice OD corespunzatoare fiecarui mod de transport pe care utilizatorii il au la dispozitie. Astel, se obtine proportia din totalul deplasarilor care, provenind dintr-o zona de origine,o, se efectueaza catre o zona de destinatie, d, pentru un motiv,s, cand se utilizeaza modul de transport, m , Psod(m).In general se considera modul de transport si nu mijlocul de transport, astfel ca de exemplu, pentru sistemul urban de transport mersul pe jos poate fi considerat ca o modalitate de deplasare.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Modelele de alegere modala la scara extraurbana considera ca variante de alegere: transportul rutier cu automobilul, aerian, pe calea ferata, cu autobuzele de linie etc. Atributele corespunzatoare functiei de utilitate sunt in general atribute socio-economice si de nivel al serviciului oferit.

Caracteristicile care influenteaza alegerea modului de transport sunt: numarul posesorilor de autovehicule sau raportul dintre numarul de automobile si numarul de posesori de permis de conducere, varsta, sexul utilizatorilor etc.

Multe din atributele socio-economice nu sunt caracteristice doar unei variante de deplasare si presupunand aceeasi valoare pentru toate variantele nu mai pot conduce la comparatii, din aceste puncte de vedere, intre variantele considerate.

Atributele legate de nivelul servicului oferit de un anumit mod de transport pot fi, de exemplu, durata deplasarii (poate fi descompusa in durata de mers pe jos, de asteptare in statie, de urcare, durata petrecuta in vehicul, etc.), costul monetar, confortul, comoditatea.

Modelele de alegere a modului de transport pot fi de multe ori legate de diferite categorii de utilizatori diferentiati, de exemplu, in functie de multimea de moduri care constituie multimea alegerilor.

Inca din etapa alegerii modale unele atribute, in special durata, costul etc. trebuie sa tina cont de alegerile care for fi efectuate in etapa urmatoare in cadrul modelului de estimare a cererii, adica de alegerea itinerariului.

Factorii care influenteaza alegerea modului de transport (atribute ale alternativelor si decidentului), pot fi impartiti in trei grupe:
1.Caracteristicile utilizatorului
-posesia autoturismului;
-posesia permisului de conducere sau disponibilitatea unui conducator auto;

2.caracteristicile si structura familiei ( familie cu copii, familie retrasa etc.);
-venitul familiei;
-constrangeri de natura exogena (necesitatea de a folosi autoturismul pentru deplasarile la locul de munca sau pentru a duce copiii la scoala etc.);
-densitatea rezidentiala unde locuieste.

3.Caracteristicile deplasarilor
Alegerea modului este puternic influentata de:
-scopul calatoriei; de exemplu, pentru deplasarea la locul de munca este mai facila uneori folosirea transportului public cu cale exclusiva, datorita regularitatii serviciului, iar pentru alte scopuri cum este cazul cumparaturilor de la sfarsit de saptamana, folosirea autoturismului;
-perioada zilei in care se efectueaza deplasarea; deplasarile la ore tarzii sunt efectuate mai dificil cu transportul public.

Caracteristicile alternativelor de transport si a utilitatilor fizice ale sistemului de transport pot fi divizate in urmatoarele categorii:
1.Atribute cu expimare cantitativa:
-durata deplasarii (in-vehicul, in asteptarea acestuia precum si deplasarea pentru accesul la statia de transport public sau la autoturism - cum este cazul parcarilor centrale multi-nivel);
-costurile totale monetare (pentru combustibil sau pentru biletul de calatorie, de exemplu);
-frecventa serviciului public si gradul de ocupare a vehiculelor;

2.Atribute evaluate calitativ:
-confort si comoditate (disponibilitate);
-regularitate;
-securitate si siguranta a deplasarii.
Ultima categorie de atribute influenteaza decisiv alegerea modala, cercetarea din domeniu dezvoltand numeroase metode de estimare care folosesc date de preferinta declarata obtinute din anchetele de transport.

Modele de alegere intre moduri alternative: Repartitia modala a fost dominata in Europa, aproape de la inceput, de modele "post-distributie", aplicate dupa etapa de distribuire a calatoriilor pe destinatii posibile, folosind un model gravitational sau un alt model de distributie.

Ea prezinta avantajul luarii in consideratie cu mai multa usurinta a caracteristicilor calatoriei si a modurilor alternative. Acest lucru este dificil de realizat de catre decident, daca caracteristicile nu au fost deja cuprinse in matricea O-D.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.