Amplificatoare cu reactie negativa

Trimis la data: 2009-05-10 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 8
Autor: Gatu Ramona Dimensiune: 37kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Reactia constituie un procedeu prin intermediul caruia se influenteaza diversi parametri ai unei scheme electronice. Acest procedeu se foloseste in electronica mai ales pentru a controla performantele sau functionarea anumitor montaje. Cele mai cunoscute aplicatii ale reactiei sunt cele din cadrul amplificatoarelor si al generatoarelor de semnal (oscilatoarelor).
Utilizarea reactiei negative in amplificatoare asigura proprietati avantajoase.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

desensibilizeaza amplificatorul la variatiile tensiunii de alimentare, temperaturii, precum si la dispersia parametrilor dispozitivelor electronice;reduce distorsiunile neliniare; reduce efectele semnalelor parazite ce apar in interiorul amplificatorului;creste banda de frecventa a amplificatorului; modifica impedantele de intrare si de iesire ale amplificatorului intr-un asemenea sens incat amplificatorul tinde sa se transforme intr-un amplificator ideal.

Pretul platit pentru imbunatatirile enumerate mai sus este reducerea amplificarii.Pentru evidentierea principalelor efecte ale reactiei negative asupra performantelor unui amplificator se vor studia doar doua configuratii de amplificatoare cu reactie negativa -serie de tensiune si paralel de curent - comparandu-se performantele acelora cu cele ale amplificatoarelor fara reactie negativa .

A.1. Se realizeaza montajul din figura 2.1 ce reprezinta un amplificator cu reactie negativa serie de tensiune .Se alimenteaza montajul (E = 25V) si se determina punctele statice de functionare ale tranzistoarelor, ( ) si ( ). Se aplica la intrarea amplificatorului un semnal sinusoidal de amplitudine V1 = 10mV. In scopul determinarii caracteristicii modul-frecventa amplificarii, se modifica frecventa intre 20Hz si 3MHz si se masoara amplitudinea tensiunii de iesire V0. Se completeaza tabelul 2.1.

Se ataseaza amplificatorului cu reactie o sarcina de 10 KΩ. Se aplica de la generatorul de semnal Vg un semnal sinusoidal de frecventa 1 KHz; amplitudinea semnalului se regleaza astfel incat la intrarea amplificatorului sa avem un semnal sinusoidal de amplitudine V1 = 10mV. Se masoara amplitudinea tensiunii pe sarcina V0. Se deconecteaza sarcina si se masoara amplitudinea tensiunii de iesire V0gol. Se calculeaza rezistenta de iesire cu relatia:

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.