Amplificator de putere in contratimp

Trimis la data: 2010-04-17
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Emanuel Iordache
Dimensiune: 195kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Scopul lucrarii
Lucrarea are ca scop studiul experimental al unor aspecte ale functionarii unui amplificator de putere in contratimp de clasa B sau AB.

Laboratoare similare:

Elemente teoretice
Etajele de putere pentru semnalele de frecventa audio se pot realiza cu tranzistoare functionand in clasa A (cand elementul activ ce debiteaza putere in sarcina este permanent in conductie) sau in clasa B, in contratimp (elementul activ ce debiteaza putere in sarcina este in conductie o semiperioada a semnalului).

In schema de principiu din fig.12.1, in care este reprezentat un amplificator de putere de clasa B in contratimp cu tranzistoarele complementare, curentul prin sarcina este asigurat de tranzistorul T1 pe semialternanta pozitiva si de tranzistorul T2 pe semialternanta negativa. Reducerea distorsiunilor de neliniaritate se face prin utilizarea unei reactii negative de tensiune sau/si prin trecerea la o functionare in clasa AB, care consta in prepolarizarea celor doua tranzistoare in asa fel incat ele sa se afle, in absenta semnalului, la limita de conductie ( si nu blocate, ca in cazul functionarii in clasa B ); amplificatorul de putere in clasa AB pastreaza performantele energetice (randamentul ramane bun) dar se obtine o caracteristica de transfer mai liniara si semnalul de iesire va fi mai putin distorsionat.

In ceea ce priveste reactia negativa, distorsiunile de neliniaritate sunt considerate ca perturbatii interne amplificatorului si vor fi micsorate de (1+rA) ori ; cu cat factorul de reactie (1+iarA) este mai mare, cu atat distorsiunile de neliniaritate vor fi mai mici, la acelasi nivel cu semnalul de sarcina.
Distorsiunile de neliniaritate cresc odata cu cresterea frecventei semnalului, deoarece, in acest caz, scade amplificarea fara reactie, A si deci factorul de reactie (1+rA).

4. Functionarea in clasa AB se poate realiza, de exemplu, sub forma din fig. 12.3, pentru un circuit cu o singura sursa de polarizare, in care sarcina se cupleaza prin capacitate. Prin rezistenta R circula curentul de colector al tranzistorului T3 , care asigura o cadere de tensiune de circa 1.2 -1.3 V la bornele ei, suficienta pentru mentinerea in conductie a tranzistoarelor T1 si T2 , in absenta semnalului ( tensiunea continua din emitoarele celor doua tranzistoare de putere se stabileste printr-o reactie negativa de curent continuu ). Rezistenta R1 asigura inchiderea curentului de colector al tranzistorului T3 si contribuie la formarea sarcinii de colector a tranzistorului T3. Semnalul variabil se aplica pe baza tranzistorului T3.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.