Amplificatorul diferential

Trimis la data: 2010-12-13
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Loredana Bursucescu
Dimensiune: 62kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
1.Scopul lucrarii
Studiul parametrilor amplificatorului diferential si determinarea pe cale experimentala a acestuia.
2.Prezentare teoretica
Schema de baza a unui amplificator diferential se prezinta in fig 3.1

Laboratoare similare:

Tensiunea de iesire a unui amplificator diferential depinde de diferenta Ui1-Ui2. Marimile caracteristice ale amplificatorului diferential sunt:
-tensiunea diferentiala de intrare Ud=(Ui1-Ui2)/2
-tensiunea de mod comun de intrare Uc=(Ui1+Ui2)/2
-tensiunea de iesire diferentiala Ued=(Ue1-Ue2)/2
-tensiunea de iesire de mod comun Uec=(Ue1+Ue2)/2
-tensiunea de iesire simetrica Uesim=Ue1-Ue2 =2Ued
-amplificarea diferentiala Add=Ued/Ud cand Uc=0
-amplificarea de mod comun Acc=Uec/Uc cand Ud=0
-amplificarea de transfer comun-diferentiala Acd=Ued/Uc cand Ud=0
-amplificarea de transfer diferential-comuna Adc=Uce/Ud cand Uc=0
In practica se verifica relatiile Add>>Acc>>Adc,Acd

Proprietatea esentiala a amplificatorului diferential consta in reducerea influentei semnalului comun asupra tensiunii de iesire, care se exprima prin " factorul de rejectie al semnalului de mod comun " CMRR.
Pentru iesirea simetrica CMRR=Add/Acd
Pentru iesirea nesimetrica CMRR=Add/Acc

Pentru imbunatatirea factorului CMRR trebuie reduse asimetriile si marita rezistenta RE, lucru ce se realizeaza prin inlocuirea acestei rezistente cu o sursa de curent constant a carei rezistenta de iesire atinge valori de n*M.

Amplificatoarele integrate prezinta in majoritatea cazurilor un etaj de intrare diferential cu sarcina activa. In cazul in care se utilizeaza ca sarcina activa o sursa de curent rezistentele dinamice prezentate de cele 2 ramuri ale oglinzi sunt mult diferite si suntem obligati sa folosim iesirea nesimetrica ceea ce reduce mult factorul CMRR. O varianta imbunatatita de amplificator diferential de intrare este cel folosit in C.I. SA 741 prezentat in fig 3.2

In aceasta schema sarcina activa este realizata cu o oglinda cu tranzistor tampon (T7). Rezistenta de iesire Re6 are valoare mare ceea ce duce si la o amplificare de tensiune mare. Tranzistoarele principale ale etajului diferential sunt tranzistoare compuse ce au un parametru h11ech 2h11e asigurand astfel o rezistenta de intrare mare. Tranzistoarele T3 si T4 lucreaza in conexiunea BC si deci pot lucra bine la frecvente mai mari.Cresterea CMRR se realizeaza prin reactia negativa de semnal comun inclusa de oglinda de curent realizata de T8 si T9.

3.Desfasurarea lucrarii
3.1 Se realizeaza practic etajul diferential din fig 3.2 in care sursa de curent I10 se inlocuieste cu o sursa normala de curent. Se alimenteaza si se determina punctele statice de functionare a tranzistoarelor prin conectarea unor rezistente in bazele tranzistoarelor de intrare.

3.2 Se determina pe baza datelor de catalog a tranzistoarelor utilizate amplificarile diferentiale, amplificarea de mod comun si factorul de reflectie a semnalului de mod comun.
3.3 Se determina experimental apmlificarea diferentiala si aplificarea de mod comun, amplificarea de transfer comun-diferentiala si amplificarea de transfer diferential-comuna, CMRR.
3.4 Se compara rezultatele obtinute pe cale experimentala cu cele obtinute prin calcul.
3.5 Se inlocuieste sursa de curent I10 cu un alt tip de sursa de curent si se reiau masuratorile anterioare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.