Amplificatorul logaritmic

Trimis la data: 2009-04-17
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.21 / 10
Downloads: 23
Autor: Ionut Ralea
Dimensiune: 100kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Amplificatorul logaritmic (convertorul logaritmic) realizeaza intre marimea de la iesire si marimea de la intrare o dependenta logaritmica. In mod obisnuit marimea de la iesire este o tensiune iar marimea de la intrare este o tensiune sau un curent.Simbolul utilizat pentru aceste convertoare si functia pe care o realizeaza sunt indicate in figura 1:
In aceasta lucrare se studiaza un convertor logaritmic in care elementul de conversie logaritmica este un tranzistor bipolar conectat in bucla de reactie negativa a unui amplificator operational.Schema de principiu este prezentata in figura de mai jos

Laboratoare similare:

Ideea pe care se bazeaza functionarea schemei este urmatoarea:datorita amplificatorului operational valoarea curentului de colector al tranzistorului Q este fortata sa fie egala cu Ii (sau Vi/Ri) in aceste conditii tensiunea de la iesire,care este egala cu tensiunea emitor-baza ,rezulta proportionala cu ln vi.

Aceasta schema prezinta din punct de vedere al aplicabilitatii practice 2 mari dezavantaje:)La curenti mari incarcare la iesirea AO devine excesiva ,ceea ce duce la scaderea castigului in bucla deschisa,caracteristica nemaifiind logaritmica.

b)Bucla de reactie nu este pasiva ;functia de transfer a circuitului de reactie este dependenta de nivelul semnalului de la intrare ,aparnd astfel pericolul de oscilaite a circuitului .
Solutia este compensarea in frecventa a condensatorului cu ajutorul grupului Cc ,Rc asigurand in acest mod reducerea castigului pe bucla la frecvente inalte ca in fig de mai jo
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.