Analiza microbiologica a apei

Trimis la data: 2010-06-18 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 603
Autor: Adriana Nicusor Dimensiune: 149kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Microbiologica consta in aplicarea metodelor si tehnicilor microbiologice pentru observarea, izolarea si identificarea microorganismelor existente in produsele examinate in scopul stabilirii sau absentei microorganismelor nocive pentru sanatatea consumatorului sau pentru conservarea valorii alimentare a produselor.Pentru efectuarea analizei microbiologice, probele de analizat trebuie sa reflecte conditiile microbiologice existente in momentul recoltarii si sa reprezinte fidel lotul din care provin. Prin lot se intelege cantitatea de produse realizate in conditii tehnologice uniforme, intr-o sarja, schimb de productie sau intr-o perioada limitata de timp.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Recoltarea probelor se face in mod aseptic, folosind in acest scop ustensile sterile, recipiente pentru colectare sterilizate, evitand orice contaminare externa. Vasele destinate analizei microbiologice trebuie sa fie curate, uscate, sterile, cu o capacitate adecvata, cu posibilitatea de a fi acoperite incit sa previna contaminarea cu microorganisme din aer.

Tehnica de recoltare depinde de natura produsului. Pentru analiza microbiologica a apei de la robinet, inainte de recoltare se lasa sa curga apa cateva minute pentru a elimina microflora stagnanta pe conducta, dupa care se inchide robinetul, se flambeaza gura acestuia si apoi se face recoltarea propriu-zisa.

Transportul probelor se face cat mai repede pentru ca in perioada dintre recoltare si momentul analizei sa nu se produca nici moartea microorganismelor existente, nici multiplicarea microorganismelor prezente in momentul recoltarii. Se considera ca prin pastrarea probelor in conditii de refrigerare o perioada de 24 maxim 36 ore din momentul recoltarii, nu se produc modificari semnificative ale microflorei la majoritatea alimentelor.

Analiza microbiologica
Apa folosita in industria alimentara trebuie sa indeplineasca conditiile de potabilitate, sub raportul unor indici organoleptici, fizico-chimici, bacteriologici, biologici, ale caror valori limita sunt prevazute de normative sanitare in standardul de stat.Prin intermediul apei, se cunoaste ca pot fi transmise epidemii hidrice ( febra tifoida, paratifoida, dezinteria, etc).Prin urmare indicatorii bacteriologici au un rol important in aprecierea calitatii apei. Aprecierea starii de igiena a apei presupune: determinarea numarului total de germeni si a bacteriilor coliforme.

1. Determinarea numarului total de germeni
Numarul total de germeni reprezinta numarul de colonii care se dezvolta in urma insamantarii de 1cm3 de apa in mediu de cultura, dupa 48 ore de termostatare la 37C.In cazul in care se considera ca apa reprezinta un grad ridicat de contaminare mai mare se fac insamantari din dilutii (schema I) coloniilor se face din placile cu 30-300 colonii.

2. Determinarea bacteriilor coliforme
Sursa cea mai importanta de poluare bacteriana a apei o constituie reziduu-rile, excrementele umane si animale, care pot contine germeni patogeni, de aceea in analiza apei se urmareste detectarea poluarii fecale-folosind indicatorii coliformii.Metoda pentru determinarea bacteriilor coliforme include teste prezumtive, de confirmare, bazate in primul rand pe capacitatea bacteriilor de a fermenta lactoza cu producere de acid lactic, CO2, H2, in timp de 48 ore la 35C.

Testul prezumtiv consta in inocularea probei in mediu nutritiv cu lactoza (BCLP -bulion de carne cu lactoza si plutitor), mediu de imbogatire favorabil inmultirii atat a bacteriilor coliforme cat si a altor bacterii care folosesc lactoza ca sursa de carbon.

Testul de confirmare, consta in inocularea culturilor din eprubetele pozitive ale testului prezumtiv pe medii selective (BBLVP- bulion bila cu lactoza verde briliant si plutitor) care inhiba dezvoltarea bacteriilor insotitoare si asigura inmultirea bacteriilor coliforme.
Din grupul coliform, cel mai frecvent este intalnit genul Escherichia cu specia Escherichia coli, care indica o contaminare fecala recenta.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.