Analiza muncii

Trimis la data: 2008-06-08 Materia: Psihologie Nivel: Facultate Pagini: 49 Nota: / 10 Downloads: 12
Autor: Tudor Sandu Dimensiune: 741kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Analiza muncii ocupa un loc central in managementul personalului. In mod obis nuit pana cand nu sunt identificate precis cerint ele fat a de det ina torul unui loc de munca , aceasta sub aspectul sarcinilor s i al comportamentului solicitat, nu se poate proiecta un sistem de select ie profesionala ,un program de instruire profesionala sau structura un sistem de evaluare a personalului.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Un patron trebuie sa s tie ce tip de posturi are s i in ce numa r acestea sunt disponibile, in ce constau sarcinile de munca specifice fieca rui post, care este dificultatea acestora, ce deprinderi de munca , aptitudini s i alte particularitati individuale necesita un post de munca pentru ca acesta sa functioneze la parametri de eficient a maximi etc.

Aceste informatiile le obtine numai pe baza unei minut ioase analize a activita t ilor de munca din compania sa. Levine (1988) amintes te de
implicatii ale analizei muncii la nivel de organizatie. Analiza muncii este o activitate continua pe care departamentele de resurse umane trebuie sa o desfa soare.

Posturile de munca isi schimba continuu cont inutul, apar sarcini noi, implicatiile psihologice se restructureaza s i ele, ori, deciziile de personal, organizarea cursurilor de instruire etc., nu sunt posibile fa ra a reactualiza analiza muncii si a desprinde din aceasta elementele de care avem nevoie.

Adesea int eleasa gresit, perceputa ca o "corvoada " sau simplu transformata intr-o activitate formala de ca tre patroni si departamentele de resurse umane, ulterior se dovedes te ca s-a comis o gres eala adesea generatoare de conflicte organizat ionale majore.

In linii foarte generale, analiza muncii is i aduce o contributie substantiala la (a) reorganizarea fortei de munca dintr-o companie; (b) la structurarea mai rat ionala a salariilor; (c) identificarea trebuintelor de instruire (Smith & Robertson, 1993).

Intr-o accept iune generala , un post de munca poate fi definit ca o colect ie de sarcini afectate unei pozit ii dintr-o structura organizat ionala (Cole, 1997). Totus i, dintr-o perspectiva psihologica ,
postul de munca reprezinta mult mai mult. El inseamna si responsabilitati, pentru munca prestata , asumarea de roluri din partea det ina torului postului etc.

Analiza muncii este de fapt un proces de colectare sistematica de date care descriu activitatile si sarcinile aferente unui post de munca , precum si cunostintele, deprinderile, aptitudinile si alte
particularitati ale muncii, care atribuie unei persoane calitatea de a indeplini sarcinile impuse de postul respective de munca .

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.