Analiza statica liniara a unei structuri din componenta mecanismului de ghidare a unui robot industrial

Trimis la data: 2010-06-19
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Liliana Remus
Dimensiune: 5753kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
6.1 Introducere
Mecanismele de ghidare ale robotilor industriali sunt caracterizate prin complexitate geometrica, masa si momente de inertie reduse si rigiditati mari. Analiza cu metoda elementelor finite a unor astfel de structuri devine necesara, in vederea identificarii campurilor de deplasari si tensiuni si compararea ulterioara a valorilor acestora cu valorile admisibile (deformatii admisibile - in vederea asigurarii corectei functionari a sistemului - si rezistente admisibile - in vederea asigurarii rezistentei mecanice).

Laboratoare similare:

6.2 Scopul aplicatiei
In figura 6.1 este prezentata schema structurala a unui robot industrial, in care se poate identifica pozitionarea antebratului din lantul cinematic de ghidare. Aplicatia isi propune determinarea campurilor de deplasari si de tensiuni din structura elementului de tip antebrat aflat in componenta mecanismului de ghidare a unui robot industrial (v. fig. 6.1).


6.3 Intocmirea modelului de analiza
In vederea intocmirii modelului de analiza cu elemente finite se urmareste identificarea formei si dimensiunilor geometrice, a restrictiilor induse de legaturile cu elementele adiacente, a incarcarilor interioare si exterioare precum si a caracteristicilor materialului. In figura 6.2 se prezinta modelul de analiza al elementului Antebrat din figura 1.1. In acest model se evidentiaza forma geometrica si dimensiunile asociate. Simularea legaturii cu Parghia de actionare a elementului Antebrat se realizeaza prin incastrare (anularea celor sase grade posibile) a punctelor de pe suprafata articulatiei; legatura cu Bratul se modeleaza printr-o cupla de rotatie.

Incarcarea externa se realizeaza prin intermediul unor forte distribuite (distributia este considerata de tip lagar, avand ecuatia de distributie de tip parabolica) pe suprafetele interioare ale zonei de legatura cu Mecanismul de orientare. Elementul analizat este realizat din otel OL37 cu urmatoarele caracteristici mecanice: modulul de elasticitate longitudinala, E = 2,1.106 N/mm2, si coeficientul contractiei transversale (Poisson), ν = 0,3.

Introducerea valorilor caracteristicilor materialului necesare pentru analiza cu elemente finite se face utilizandu-se biblioteca de materiale a mediului CATIA din care se alege material metalic din grupa otelurilor (Steel) pentru care se modifica valorile modulului de elasticitate si coeficientului Poisson tinand seama de valorile indicate ca date de intrare (tabelul 6.5).

6.4.3 Modelarea cu elemente finite
Pentru generarea modelului cu elemente finite se lanseaza pachetul CATIA Analysis & Simulation din care, in continuare, se selecteaza modulul Generative Structural Analysis si apoi optiunea Static Analysis din fereastra New Analysis Case (tabelul 6.6) care presupune analiza statica a structurii in conditiile unor constrangeri impuse si a unor incarcari independente de timp.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.