Analiza tranzactionala

Trimis la data: 2013-07-20
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: andramariab
Dimensiune: 117kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Analiza tranzactionala este o teorie a personalitatii si psihoterapie sistematica pentru dezvoltare si schimbare personala. Ca si teorie a personalitatii ne ofera o imagine asupra modului in care oamenii sunt structurati din punct de vedere psihologic. Ofera un model cu trei elemente: modelul starii eului. Aceasta analiza ne ajuta sa intelegem cum functioneaza oamenii, cum isi exprima personalitatea in plan comportamental.

Laboratoare similare:

AT ofera o teorie a comunicarii (analiza a sistemelor si organizatiilor), o teorie a dezvoltarii copilului (conceptul de scenariu de viata) si o teorie a psihopatologiei ( se foloseste in tratamentul tuturor tipurilor de tulburari psihice, incepand cu problemele de zi cu zi si pana la psihoze clare prin terapie individuala, de grup, de cuplu sau a familiei).

In mediile educationale, AT- ul ii ajuta pe educatori si educati sa mentina o comunicare clara si sa evite aparitia unor confruntari neproductive. Este un instrument de lucru valoros de formare in management si comunicare in analiza organizationala. Este utilizata si de catre institutiile de asistenta sociala, politie, serviciile de probatiune si institutiile religioase. In concluzie, AT-ul poate fi folosita in orice domeniu in care este nevoie de intelegerea individului, a relatiilor si a comunicarii.

Modelul starilor eului este elementul de baza in AT. Sentimentele inrudite, ganduri si comportamente pot fi o stare a eului, un mod in care ne manifestam o parte a personalitatii noastre intr-un anumit moment. Acest model descrie trei stari distincte ale eului: Copil, Adult si Parinte. Cand doua sau mai multe persoane interactioneaza, comunica, una sau mai multe din starile fiecaruia intra in anumite raporturi cu ale celuilalt fiind numite tranzactii.

Fara sa inteleaga exact de ce simte placeri si neplaceri, trece foarte usor de la agonie la extaz, isi manifesta dorintele in mod spontan, liber, fie ca sunt adaptate la propriile nevoi sau ale celorlalti,in viata fiecarei fiinte omenesti se petrec lucruri importante pentru propria persoana. Acestea sunt caracteristicile de baza ale Starii de Copil, cea cu care se naste fiecare persoana.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.