Angrenaje cilindrice

Trimis la data: 2010-03-20 Materia: Mecanica Nivel: Facultate Pagini: 39 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Cristian_I Dimensiune: 2640kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Angrenajele cilindrice evolventice transmit miscarea de rotatie intre doua axe paralele si sunt frecvent utilizate in constructia reductoarelor de uz general, in transmisiile automobilelor si tractoarelor, la masini unelte, utilaje tehnologice, masini agricole si din industria alimentara etc. Angrenajele cilindrice evolventice se pot clasifica, in principal, dupa trei criterii:dupa directia dintilor: angrenaje cu dantura dreapta (dintii paraleli cu axele rotilor), cu dantura inclinata (dintii inclinati fata de axele rotilor) si cu dantura in V;
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Prin intersectia cilindrilor celor doua roti cu un plan perpendicular pe axele rotilor se obtine un angrenaj plan, prin intermediul caruia se definesc parametrii geometrici ai angrenajului cilindric. Intersectia planului cu flancurile unui dinte determina profilul dintelui rotii.
Pentru a transmite continuu miscarea de rotatie cu raport de transmitere constant, profilele in angrenare trebuie sa respecte legea fundamentala a angrenarii, adica sa admita o normala comuna care sa intersecteze, pe intreaga durata a angrenarii, linia centrelor celor doua roti intr-un punct fix numit polul angrenarii.

Profilul evolventic este foarte raspandit in constructia rotilor dintate, el respectand aceasta lege si putand fi obtinut cu scule cu geometrie simpla. Evolventa este curba plana descrisa de un punct al unei drepte, care se rostogoleste fara alunecare pe un cerc fix, numit cerc de baza, de raza rb. La generare (fig. 10.9D), pozitia cremalierei generatoare fata de centrul rotii este controlata prin distanta dintre dreapta de referinta a cremalierei si dreapta de divizare, tangenta la cercul de divizare. Aceasta distanta se numeste deplasare si se noteaza cu xm, unde m este modulul (care se va regasi pe cercul de divizare al rotii), iar x - coeficientul deplasarii de profil .

Atunci cand dreapta de referinta coincide cu dreapta de divizare (ambele tangente la cercul de divizare al rotii) se obtine roata zero (v. fig. 10. 9D, a), la care xm = 0, deci x = 0. Daca dreapta de referinta este exterioara cercului de divizare al rotii, atunci se obtine roata plus (v. fig. 10.9D, b), la care xm > 0, deci x > 0. In cazul in care dreapta de referinta intersecteaza cercul de divizare al rotii, se obtine roata minus (v. fig. 10. 9D, c), la care xm < 0, deci x < 0.

Cercurile de cap si de picior ale dintilor, precum si grosimea dintilor evolventici sunt influentate de deplasarile de profil. Cercul de picior, tangent dreptei de cap a cremalierei generatoare la prelucrare (fig. 10. 9D, b), poate fi mai mic (de regula), egal sau mai mare decat cercul de baza. Cercul de cap al unei roti depinde de cercul de picior al rotii conjugate si se calculeaza din conditia ca intre acestea sa ramana jocul c (fig. 10. 9E).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.