Aplicatii privind calculul de indicatori specifici gestiunii trezoreriei

Trimis la data: 2010-06-03
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 9.64 / 10
Downloads: 2
Autor: Monica Florescu
Dimensiune: 76kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Aceasta exprima valoarea contabila a drepturilor pe care le poseda proprietarii asupra intreprinderii, fiind averea proprietarilor si trebuind sa fie suficienta pentru a asigura functionarea si independenta financiara a intreprinderii.Pe baza bilantului financiar Situatia Neta se determina ca diferenta:SN = Total active - Datorii totale - Venituri in avans = Capitaluri proprii.Pe baza bilantului contabil armonizat Situatia Neta este diferenta:

Laboratoare similare:

Din analiza datelor tabelului se constata o situatie neta pozitiva si crescatoare care reflecta o gestiune economica sanatoasa, ce maximizeaza valoarea intreprinderii, prin potentarea capitalurilor proprii.O situatie neta negativa reflecta o stare de prefaliment, fiind consecinta incheierii cu pierderi a exercitiilor anterioare, pierderi care au epuizat integral capitalurile proprii. Partea neacoperita ramane exclusiv in sarcina creditorilor, acesta fiind riscul de insolvabilitate al intreprinderii.

Cresterea situatiei nete (activului net) are ca efect cresterea rentabilitatii si a independentei financiare, pe baza ei putandu-se determina riscul global sau lichidativ, prin raportul:Activul net (capitalurile proprii) reprezinta un indicator esentialcare da dimensiunea gradului de "sanatate" a intreprinderii referitor la mentinerea capitalului fizic sau financiar, mai ales in conditiile inflatiei care il erodeaza.

Mentinerea capitalului fizic presupune ca profitul sa fie obtinut numai prin cresterea capacitatii fizice productive in cursul perioadei, iar mentinerea capitalului financiar presupune obtinerea profitului prin cresterea valorii financiare (monetare) a activelor nete.
Din situatia modificarii capitalurilor proprii rezulta capacitatea de mentinere (erodare) a capitalului, precum si profitul (pierderea) intreprinderii in cursul exercitiului, prin intermediul urmatoarelor elemente de continut:

Echilibrul financiar al intreprinderii rezulta din confruntarea maselor mari ale bilantului: Fondul de Rulment (FR) cu Necesarul de Fond de Rulment (NFR), din care rezulta Trezoreria (T). Acest echilibru este determinat conform conceptiilor de prezentare a bilantului: optica financiara si optica functionala. Pe baza bilantului financiar care grupeaza posturile dupa criteriul permanentei, echilibrul financiar presupune finantarea activului cu durata mai mare de 1 an din resurse cu scadenta peste 1 an, iar finantarea activelor sub 1 an din resurse scadente sub 1 an.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.