Aplicatiile analizei tranzactionale

Trimis la data: 2010-02-23
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Anca_M
Dimensiune: 117kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Tranzactiile cu fond dublu sunt acele tranzactii vagi si ambigue (care in viata curenta sunt numite subintelesuri) in care exista un decalaj intre ceea ce se spune in mod deschis (ceea ce ar auzi sau ar vedea un observator extern, si pe care A.T. il numeste nivelul social al tranzactiei) si ceea ce "se intelege" ca mesaj real (ceea ce conteaza pentru cei doi interlocutori - sau trei, patru sau mai multi) (pe care A.T. il numeste nivel psihologic). Acest tip de tranzactie se afla la baza unui tip foarte frecvent de comportament intre indivizi (pe care A.T. il numeste "joc psihologic").

Laboratoare similare:

In figurile ce urmeaza, sagetile care indica originea, directia si destinatia schimbului de mesaje se numesc vectori tranzactionali. Litera S simbolizeaza stimulul si litera R, replica. Tranzactia paralela este aceea in care vectorii tranzactionali raman paraleli, iar starea eului vizata de stimul este starea din care pleaca replica.
Tranzactia paralela apare atunci cand stimulul orientat catre o anumita stare a eului primeste exact replica asteptata, exact din starea eului vizata. Are un pronuntat caracter previzibil.

Tranzactia incrucisata
Este aceea in care vectorii tranzactionali nu raman paraleli ci se intersecteaza, se incruciseaza. Starea eului vizata de stimul nu este cea din care pleaca replica. "incrucisat" este si cuvantul care descrie destul de bine ceea ce resimt partenerii in cursul unei astfel de tranzactii. Partenerul care incruciseaza tranzactia rupe firul si fluenta comunicarii. Devine imprevizibil si incomod. Tranzactiile incrucisate sunt surse de suferinta atunci cand dau peste cap ierarhiile statuate in practicile cotidiene sau organizationale: parinti-copii, sef-subaltern, profesor-student, sot-sotie etc.

Tranzactia dubla (ascunsa)
Atunci cand partenerii lanseaza simultan doua mesaje, unul aparent si altul ascuns, avem de-a face cu o tranzactie dubla. Mesajul aparent este transmis la nivel social iar cel ascuns la nivel psihologic. Aceste tranzactii difera de cele paralele sau incrucisate prin aceea ca implica simultan doua stari ale eului si transmit simultan doua mesaje. Mesajul aparent este deschis, explicit si cel mai adesea de tip AA. In realitate mesajul ascuns este cel principal dar, nefiind acceptabil in plan social (dezirabil), nu este lansat direct, ci sub masca si protectia mesajului aparent.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.