Aprecierea gradului de contaminare microbiana a suprafetelor de lucru

Trimis la data: 2009-05-29 Materia: Industria alimentara Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Octavian Popa Dimensiune: 606kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Controlul eficientei dezinfectiilor se bazeaza pe stabilirea prezentei sau absentei unor microorganisme.Pentru controlul eficientei dezinfectiei suprafetelor se utilizeaza doua procedee de control bacteriologic, care mai sunt numite si teste de sanitatie: testul bacteriilor coliforme si testul stafilococilor.In ultimii ani au aparut numeroase propuneri de teste simplificate si mai rapide pentru aprecierea gradului de contaminare a suprafetelor: Hygicult (Enterobacteriaceae; Yeast & Fungi; Total Bacterial Count); Hycheck; Petrifilm (E. coli Count Plates; Coliform Count Plates), Chromocult Coliformen Agar, Envirocheck Rodac, TMT etc. (Sala, 2000).
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Hygicult se prezinta sub forma de lamele, din material plastic, acoperite pe o parte cu mediu de crestere si inchise intr-o fiola. Petrifilmul este o pelicula din material plastic acoperit cu un mediu de cultura deshidratat si un agent de gelificare care este solubil in apa rece. Se poate utiliza pentru determinarea numarului total de microorganisme aerobe mezofile, a bacteriilor coliforme si a E. coli din lapte, produse lactate, dar si de pe suprafete.

Petrifilmele pentru determinarea bacteriilor coliforme contine saruri biliare, rosu violet, lactoza. Este destinat pentru determinarea numarului total de microorganisme, a enterobacteriaceelor, drojdiilor si a mucegaiurilor). Citirea rezultatelor se face prin compararea cu o scara etalonata.In ultimii ani au fost realizate mai multe tipuri de aparate pentru detectia prezentei microorganismelor pe suprafetele controlate. Dintre acestea sunt utilizate mai ales trusa LIGHTNING (Ehrenfeld, 1997) si trusa HY - LITE (Merck), care se bazeaza pe fenomenul de bioluminescenta.

Bioluminescenta permite evaluarea indirecta a cantitatii de ATP in prezenta unei enzime substrat specifice si anume sistemul luciferina - luciferaza. Luciferina reactioneaza cu ATP in prezenta ionilor de Mg2+ si a luciferazei. In urma reactiei rezulta o emisie luminoasa proportionala cu concentratia in ATP. Metoda este eficienta, dar extrem de costisitoare, fiind recomandata pentru industria farmaceutica si unele sectoare de industrie alimentara.

Pentru aprecierea starii de igiena a suprafetelor de lucru, ustensilelor, ambalajelor, etc., se foloseste examenul microbiologic aplicand tehnici de lucru bazate pe recoltari facute prin metoda tamponului, Hygiene SwabCheck si insamantari in medii nutritive.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.