Arbori de decizie stochastici

Trimis la data: 2010-07-05
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.46 / 10
Downloads: 0
Autor: Ileana Lazar
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Arborii de decizie stochastici sau probabilistici se folosesc atunci cand avem de-a face cu decizii in conditii de risc complexe, care presupun existenta mai multor etape decizionale, fiecare cu variantele sale. Prezentarea sub forma de arbore face mai usoara vizualizarea intregului procez si conduce la obtinerea mai rapida a unei solutii.Un arbore de decizie are doua tipuri de noduri:rotunde (noduri de decizie);patrate (noduri de eveniment).

Laboratoare similare:

In cadrul orelor de curs au fost prezentate doua tipuri de arbori: simetric si asimetric. Intrucat tehnica de rezolvare nu difera de la tip la tip, vom discuta aici doar un arbore de decizie simetric, care utilizeaza doua criterii de decizie.

Aplicatie
Un importator aduce pe piata romaneasca un produs nou, pe care intentioneaza sa-l vanda la pretul de 1000 de lei pe bucata. Conditiile generale de pe piata ar putea fi favorabile, cu o probabilitate de 60%, sau nefavorabile, cu o probabilitate de 40%. Probabilitatea de succes pentru noul produs este apreciata la 70%.

Prima decizie a importatorului este aceasta: va lansa produsul direct sau in urma unui test de piata? In ambele cazuri, el va putea decide fie lansarea unui lot mare (2500 de bucati) sau lot mic (1000 de bucati). Aceste decizii afecteaza timpul de lansare pe piata a produsului (exprimat in zile), dupa cum se poate vedea in urmatoarele doua tabele:

Cu ajutorul unui arbore de decizie vom determina care combinatie de decizii este cea mai buna, folosind doua criterii: profitul (ponderea importantei - 60%) si durata de lansare pe piata (ponderea importantei - 40%).

Rezolvare
Arborele de decizie se gaseste la Anexa 1.
Pentru toate nodurile patrate (de eveniment) se poate calcula o valoare, la fiecare criteriu. Se incepe cu nodurile terminale (16-31) si se ajunge in final la nodurile 2 si 3.

Intrucat avem de-a face cu doua criterii, le vom agrega cu ajutorul utilitatilor. Pentru criteriile de maxim (profitul, in cazul nostru), valoarea maxima are utilitatea 1, valoarea minima utilitatea 0, iar utilitatea valorilor intermediare se calculeaza cu formula:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.