Asamblari prin bolturi

Trimis la data: 2010-02-04 Materia: Inginerie Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Oana grigore Dimensiune: 341kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Bolturile sunt utilizate ca elemente de legatura in articulatii. Standardele prevad trei forme principale: fara cap (fig. 6.1, a, b si c), cu cap mic ( fig. 6.1, d si e) si cu cap mare toate aceste forme executandu-se in doua variante: fara gauri de splint-
a b c d e f
Fig. 2.48 Forme constructive de bolturi
forma A (fig. 6.1, a) si cu gauri de splint - forma B (fig. 6.1, c, d si f). Bolturile mai pot fi prevazute cu canale pentru inele elastice de rezemare (fig. 6.1, b si e).
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Articulatiile cilindrice folosesc boltul ca element de legatura intre doua elemente cinematice numite tirant si furca. Sarcina exterioara este o forta care se transmite de la tirant la bolt si de la acesta la furca (sau invers), prin contact direct. Solicitarile principale ale asamblarii sunt forfecarea boltului si strivirea suprafetelor in contact.Schema de calcul a asamblarii prin bolt este prezentata in fig. 6.2.

Verificarea la forfecare se efectueaza cu relatiaVerificarea la strivire se efectueaza in ipoteza montajului cu strangere a boltului in furca si cu joc, in prezenta lubrifiantului, a boltului in tirant. Relatiile de verificare suntIn cazul unui joc radial marit bolt-tirant, care sa permita deformatia boltului, acesta este solicitat si la incovoiere.Notatii utilizate: d - diametrul boltului; a - latimea tirantului; b - latimea bratului furcii; iZaf - rezistenta admisibila la forfecare a boltului; ias - rezistenta admisibila la strivire a materialului mai slab (bolt sau furca); pa - presiunea admisibila la strivirea peliculei de lubrifiant.

Rezistentele admisibile cu care se lucreaza sunt aceleasi ca si in cazul asamblarilor prin stifturi. 6.3. INELE ELASTICE DE REZEMARE PENTRU ARBORI SI ALEZAJEInelele elastice de rezemare se utilizeaza pentru asigurarea pieselor impotriva deplasarilor axiale, avand posibilitatea de a prelua forte axiale mici - medii.

Standardele prevad doua tipuri de inele elastice de rezemare: pentru arbori si pentru alezaje. Sunt standardizate atat dimensiunile inelelor cat si dimensiunile canalelor acestora si tipurile de tolerante la diametrul si latimea canalelor.
In fig. 6.3, a sunt prezentate doua din formele standardizate de inele elastice de rezemare pentru arbori, iar in fig. 6.3, b este prezentata o asamblare cu inel elastic de rezemare pentru arbori in stare montata.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.