Bazele stiintei solului

Trimis la data: 2010-09-30
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 58
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 2
Autor: Oana Dancu
Dimensiune: 2346kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Faza solida minerala a solului se gaseste in diferite grade de dispersitate, de la fragmente grosiere de roca pana la particule coloidale.Fragmentele mai mari - pietris, pietre formeaza scheletul solului, iar particulele mai fine alcatuiesc solul propriu-zis. Raporturile cantitative dintre particulele solului de diferite dimensiuni variaza de la un sol la altul, de la un orizont la altul si definesc compozitia granulometrica sau textura solului.

Laboratoare similare:

Solul s-a format si se formeaza in continuare la suprafata uscatului. Invelisul solid cel mai extrem al Pamantului este alcatuit din minerale si roci si poarta denumirea de scoarta terestra.

Partea superioara a Pamantului este intalnita sub denumirea de litosfera. Initial, litosfera a fost alcatuita numai din minerale si roci primare, rezultate din consolidarea magmei compacte, iar suprafata uscatului avea un aspect stancos, masiv, intalnit in prezent numai in masivele din zonele muntoase.

Plantele, pentru crestere au nevoie de un mediu care sa permita dezvoltarea radacinilor, asigurarea cu substante nutritive, cu apa, etc. Scoarta initiala nu putea sa asigure astfel de conditii deoarece nu era afanata. Cu toate ca substantele nutritive se gaseau in scoarta terestra in cantitati suficiente, acestea nu se gaseau totusi intr-o forma usor accesibila plantelor.

In decursul timpului, sub actiunea agentilor hidrosferei, atmosferei, mai tarziu si a biosferei, partea superioara a scoartei terestre, adica mineralele si rocile primare au fost supuse unor procese de dezagregare (maruntire) si alterare (modificare chimica).

Efectele cele mai importante ale acestor procese constau in transformarea rocilor primare compacte in roci secundare afanate, alcatuite din particule de nisip, praf, argila care lasa intre ele o retea de spatii sau pori.

Dezagregarea si alterarea, transportul si depunerea produselor rezultate au dus la formarea de compusi si roci noi, la modelarea scoartei, la deplasarea materialului din partile inalte in cele joase, la diferentiere reliefului.

Apa din precipitatii, ajunsa la suprafata scoartei, alcatuita din roci masive, compacte, nu patrunde decat prin fisuri si crapaturi, deci nu se poate inmagazina. De asemenea, prin roca masiva nu patrunde sau patrunde o cantitate mica de aer. Deci, o astfel de roca nu are deloc sau contine foarte putin aer.

Apa din precipitatii, ajunsa la suprafata scoartei alcatuita din roci afanate, patrunde si este retinuta in pori, formand in acest fel rezerve pentru plante.De asemenea, roca afanata contine in pori si aer, asigurand si din acest punct de vedere conditii pentru cresterea si dezvoltarea plantelor.

Rocile primare nu contin nici substante de nutritie in forme simple, accesibile plantelor. Rocile dezagregate si alterate au in alcatuirea lor si diferite saruri, formate pe seama mineralelor primare, deci pot asigura intr-o oarecare masura si unele substante nutritive pentru plante.

In urma proceselor de dezagregare si alterare se creeaza, in parte superioara a scoartei terestre conditii minime de apa, aer si substante nutritive, care permit instalarea plantelor si a microorganismelor.
Prin fotosinteza, plantele transforma substantele minerale, care sunt solubile si deci supuse spalarii in adancime, in substante organice ce alcatuiesc corpul lor.

Dupa parcurgerea ciclului vital, resturile organice respective, sub actiunea microorganismelor, sunt, in parte, descompuse in substante minerale, o parte fiind folosita de plantele urmatoare, iar o alta fiind transformata in humus, component organic specific solului.

Acest proces, denumit bioacumulare, repetandu-se an de an, in partea superioara a scoartei terestre are loc o retinere si chiar o acumulare de substante nutritive, sub forma de humus.

Datorita dezagregarii, alterarii si bioacumularii, procese care continua si dupa instalarea plantelor si bioorganismelor, precum si ca urmare a migrarii produselor rezultate din aceste produse, partea superioara a scoartei terestre sufera profunde modificari fizice, chimice si biologice, transformandu-se in sol, care este un corp natural cu alcatuire si insusiri proprii. Privit sub aspect fizic, solul poate fi definit ca un sistem polifazic deoarece in alcatuirea lui sunt reprezentate cele trei faza principale: solida, lichida si gazoasa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.