Botanica sistematica - Cormobionta II

Trimis la data: 2010-07-15 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 72
Autor: Luiza Stanciu Dimensiune: 4964kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Sunt plante cu flori (antofite) grupand specii lemnoase (arbori si arbusti) si erbacee (perene si anuale), tipic terestre, formand paduri si pajisti si numai secundar sunt adaptate la mediul acvatic limnicol si mai rar marin;Majoritatea sunt autotrofe si numai putine sunt heterotrofe, nutrindu-se saprofit (Neottia L. C. Rich., Corallorhiza Chat., Limodorum Boehmer etc.) sau parazit (Cuscuta L., Orobanche L., Lathraea L., Rafflesia etc.) si semiparazit (Rhinanthus L., Melampyrum L., Viscum L., Loranthus L. etc.);Ramificarea tulpinii este preponderent simpodiala, mai rar monopodiala, dar niciodata dicotomica;

Caractere generale
Grupeaza aproximativ 171 000 specii lemnoase si erbacee.
Radacina principala este pivotanta sau ramificata, persistenta, exceptand unii reprezentanti.

Tulpina este erbacee sau lemnoasa, cu ramificare simpodiala.
Frunza este foarte diversificata ca forma: simpla cu marginea intreaga, dintata, serata, etc., de regula petiolata, cu nervatiune penata sau palmat-reticulata.Florile sunt in majoritate diplohlamidee, frecvent pe tipul 5, sau 4, mai rar pe tipul 2.

Grupeaza plante arborescente, mai rar liane, cu lemnul primitiv.
Frunzele sunt simple, intregi sau lobate, coriacee, stipelate, cu dispozitie alterna, contin celule secretoare de uleiuri eterice.

Florile, de regula, sunt mari, haplohlamidee sau heterohlamidee, mai rar ahlamidee, polimere, spirociclice, mai rar ciclice, actinomorfe, bisexuate, mai rar unisexuate. Gineceul policarpelar pana la monocarpelar.

Magnolialele se caracterizeaza si prin prezenta unor produsi metabolici importanti: uleiuri volatile bogate in hidrocarburi aromatice (cimol, timol, eugenol, camfor, pinen, geraniol etc.), alcaloizi (tulipiferina, calicantina, trilobina, dafnandrina, laurelina etc.) etc.
Dintre familiile importante mentionam: Magnoliaceae, Lauraceae etc.

Arbori sau arbusti cu frunze persistente sau caduce, mari. Florile bisexuate, solitare, cu invelis de regula haplohlamideu, colorat, androceu polimer, gineceu polimer apocarp, superior, cu carpele.

Plante in majoritate erbacee, apartinand familiei Ranunculaceae.
Caractere care le deosebesc de magnoliale: lipsa radacinii principale inlocuita cu radacini adventive, tulpina in majoritate erbacee, lipsa celulelor anexe ale stomatelor si a pungilor secretoare de uleiuri volatile, extinderea diplohlamidiei si aparitia zigomorfiei florilor speciilor evoluate, etc.

Subfam. Ranunculoideae-ierburi cu frunze alterne, flori diplochlamidee, de regula pentamere;fructele multiple, nucule. Ranunculus L. (piciorul cocosului) cu numeroase specii erbacee, frecvent perene,
cu frunze palmat sectate sau lobate, flori actinomorfe, solitare sau in inflorescente cimoase, receptacul uneori alungit, nucule cu rostru drept sau recurbat:Ranunculus acer L., R. repens L., R. arvensis L., R. polyanthemos L. etc.

Subfam. Anemonoideae
Au flori cu periant nediferentiat in caliciu si corola, rar cu nectarine, frunze alterne, fruct multiplu, nucule .
Anemone L., cu specii erbacee, perene, cu rizomi cilindrici, tulpina neramificata. Florile sunt involucrate, solitare sau in inflorescente umbeliforme, cu periant petaloid cu 5 - 8 tepale galbene (Anemone ranunculoides L. - pastita) sau albe (Anemone nemorosa L. - floarea pastelui) .

Subfam. Helleboroideae
Caracterizate prin petalele unora transformate in nectarine de forme diverse, un numar mic de carpele libere si fructele folicule. Unele au flori actinomorfe, altele zigomorfe.

Heleboroidee zigomorfe: Aconitum L. (omag), perene prin rizom, cu frunze alterne, de regula palmat divizate, flori dispuse in inflorescente racemoase, cu periantul din 5 tepale petaloide, dintre care una superioara in forma de coif, doua laterale rotund-ovate si doua inferioare eliptice. Gineceul din 3-5 pistile libere, iar fructele, folicule: Aconitum tauricum Wulff., A. moldavicum Hacq.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.