Botanica sistematica - Cormobionta I

Trimis la data: 2010-05-10 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 39
Autor: Maracineanu Tudor Dimensiune: 2760kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Organisme tipic terestre (numai putine adaptate secundar acvatic);
Sunt plante, in majoritate, autotrofe, pluricelulare, avand aparatul vegetativ constituit din organe diferentiate nu numai morfologic ci si anatomic, in radacina, tulpina si frunze, alcatuind cormul, de unde si numele de cormofite;

Caractere generale
1. Majoritatea polipodiofitelor sunt plante erbacee perene, rar anuale (Selaginella sp.), dar si arbustive sau chiar arborescente, vasculare, cu ramificare dicotomica, rar monopodiala;
2. Radacinile toate sunt adventive, iar radacina principala lipseste;
3. Sporofitul este foarte divers, sporangii epifili, hipofili sau terminali, mai mult sau mai putin grupati in sori sau strobili;

4. Aparatul vascular lemnos format din traheide, adesea scalariforme, rar insotite de trahee (Selaginella sp., Athyrium filix-femina )
5. Au doua generatii heteromorfe independente, care se succed obligatoriu, cu predominarea sporofitului.

Caractere generale
Se impart in 5 ordine: Protolepidodendrales, Lycopodiales, Selaginellales, Lepidodendrales, Isoetales
Ordinul Lycopodiales

Grupeaza plante erbacee terestre, epifite si liane (in zonele tropicale) cu tulpini repente si erecte, ramificate dicotomic, fixate de substrat prin radacini adventive. Frunzele sunt microfile, sesile, solziforme, dispuse spiralat. Sporofilele sunt dispuse in lungul tulpinilor sau sunt grupate in spice sporifere. Sunt izosporee.

Lycopodium clavatum L., cu sporofilele grupate in spice sporifere pedicelate;L. annotinum L., cu spice sporifere sesile;Huperzia selago (L.) Bernh. ex Schrank et Mert., cu sporofilele dispuse in lungul tulpinilor printre microfile.

Selaginella helvetica (L.) Link. (strutisor) are tulpini repente ramificate dicotomic. Pe tulpini se formeaza rizofori terminati cu radacini adventive. Frunzele microfile, anizofile, dispuse pe 4 randuri, dintre care doua laterale mai mari si doua dorsale mai mici (ligule). In varfurile ramurilor ascendente se afla spice sporifere cu microsporofile la varf si macrosporofile la baza.

Caractere generale
Equisetatele sunt actuale si fosile: cele actuale sunt plantele erboase mici, in comparatie cu cele disparute, care erau lemnoase, sub forma de arbori, arbusti si liane.Tulpinile si ramurile sunt ramificate monopodial, sunt articulate, formate din internoduri lungi, canaliculate, separate de noduri scurte.

Frunzele in general sunt microfile, ingustate spre baza, in forma de pana, dispuse in verticil la noduri, sau se unesc intr-un manson in jurul tulpinilor si ramurilor, avand la varf numerosi dintisori, formand vagina, neasimilatoare. Functia de asimilatie este preluata de tulpina.La articulatele actuale sporofilele sunt grupate in varful tulpinii sau ramurilor in spice sporifere sau strobili.Equisetalele se clasifica in patru ordine: Hyeniales, Sphenophyllales, Calamitales, Equisetales (primele trei sun cunoscute numai ca fosile).

Ferigi fosile si actuale, cele actuale erbacee, avand in sol un rizom de pe care se ridica o axa purtand o singura frunza, alcatuita din doua segmente, unul verde, steril, autotrof, si altul galben-bruniu, fertil, purtand numerosi sporangi. Sporangii sunt grupati in spice, sau un sinangiu foarte alungit, masiv, cu perete gros pluristratificat, producand numerosi izospori.

Ord. Ophyoglossales - Fam. Ophyoglossaceae
Ophyoglossum vulgatum L. este o feriga de pana la 20 cm inaltime. Segmentul steril al frunzei este foliaceu, ca o limba intreaga, iar segmentul fertil este alungit liniar, cu numerosi sporangi grupati intr-un spic sporifer.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.