Caiet de lucrari practice

Trimis la data: 2010-10-26 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 138 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Oana Mircescu Dimensiune: 2676kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Masurarea unei marimi fizice inseamna a determina de cate ori se cuprinde in ea o marime fizica de acelasi fel, aleasa ca unitate de masura. Masurarea poate fi directa sau indirecta. De exemplu, distanta dintre doua obiecte ar putea fi masu-rata in mod direct cu rigla, dar ar putea fi determinata si indirect cunoscand vite-za luminii si masurand timpul in care o raza de lumina parcurge distanta dintre ele. In functie de cazul concret se alege una dintre cele doua metode de masura.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Operatia de masurare este insotita de erori. Erorile de masura pot fi impartite in doua categorii: sistematice si intamplatoare. Erorile sistematice pot avea la origine mai multe cauze : defectele aparatelor de masura (de exemplu, ora afisata de un ceas care nu merge exact), utilizarea unui principiu de masura gresit (de exemplu, aprecierea cantitatii de lichid dintr-un vas tronconic pe baza inaltimii acestuia) sau greselilor facute de observator (de exemplu, plasarea sa incorecta fata de aparatul de masura, ceea ce conduce la ci-tirea incorecta a indicatiilor aparatului).

Aceste erori pot fi inlaturate doar prin repararea aparatului defect, regandirea principiului masuratorii sau inlaturarea greselilor de observare. Erorile intamplatoare se datoreaza in special lipsei de precizie a citirilor indi-catiilor instrumentelor de masura si constituie un factor legat exclusiv de per-soana experimentatorului. In acest cazuri, rezultatul unei masuratori este fie mai mare, fie mai mic in comparatie cu valoarea corecta. Caracterul statistic al ero-rilor intamplatoare face ca la repetarea de un mare numar de ori a determinarilor numarul valorilor mai mari decat cele reale sa egaleze practic numarul valorilor mai mici.

Rezulta de aici ca erorile intamplatoare pot fi compensate prin repe-tarea de un mare numar de ori a determinarilor si medierea rezultatelor obtinute. Printre erorile intamplatoare intalnim si erorile grosolane, care se pot distinge de celelalte prin aceea ca ofera valori complet diferite de sirul celorlalte valori experimentale. Erorile grosolane sunt inlaturate prin refacerea masuratorii sau ignorarea rezultatului aberant.Valoarea medie. Inerent, la masurarea directa a oricarei marimi fizice se face o eroare de masura. Repetand determinarile de un numar mare de ori, rezultatele se distribuie simetric in jurul valorii adevarate. De aceea, prin medierea aritmeti-ca a datelor obtinute, mai ales daca numarul determinarilor este foarte mare,

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.