Caracterele generale ale bacteriilor

Trimis la data: 2010-07-25 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 19 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Tudor_P Dimensiune: 220kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Unul dintre criteriile majore care stau la baza clasificarii microorganismelor il constituie morfologia acestora, adica forma lor, care este determinata genetic.
Forma bacteriilor, reprezentand un criteriu taxonomic important, trebuie apreciat in mod conventional, pe celule provenite din culturi tinere, in faza de crestere activa, pe medii de cultura corespunzatoare si in conditii optime de temperatura si presiune partiala a oxigenului, precum si de pH. Respectarea acestor exigente se realizeaza cel mai adecvat, in conditii artificiale si anume in laborator.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Trebuie precizat ca in urma diviziunii, la majoritatea speciilor bacteriene, celulele fiice se separa, datorita fie agitarii mecanice, fie curentilor de convectie din mediu sau a miscarii browniene, a fortelor rezultate din presiunea de turgor a celulelor care cresc, dar mai cu seama, aceasta izolare este consecinta activitatii flagelilor, in cazul bacteriilor mobile. Sunt frecvente situatiile, in cazul anumitor specii apartinand grupului bacteriilor sferice ori cilindrice, cand celulele-fiice raman grupate in formatiuni compacte, caracteristice, cu importanta valoare taxonomica (streptococi, stafilococi, streptobacili).

Modul de grupare al celulelor in urma diviziunii, este conditionat de raportul geometric dintre diferitele planuri succesive de diviziune si de tendinta celulelor-fiice de a ramane unite.
Este de remarcat faptul ca nu intotdeauna aceasta modalitate de grupare a celulelor, in urma diviziunii, reprezinta un caracter morfologic propriu, ci poate fi o consecinta a stadiului de crestere sau a conditiilor culturale. Spre exemplu, Corynebacterium diphteriae, are celule grupate in palisada, iar Mycobacterium tuberculosis, in grupuri de cate 3 bacili, care dau impresia de structura ramificata.

Desi destul de frecvente, aceste moduri de grupare reprezinta exceptii de la regula, datorita faptului ca cele mai multe celule bacteriene apartinand speciilor respective, apar izolate unele de altele.1. Bacteriile sferice AZ- cocii, de forma sferica, ovoida, elipsoidala, reniforma sau uneori, neregulata, in functie de pozitia celulelor fiice dupa diviziune, pot prezenta o clasificare in sase subtipuri morfologice:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.