Circuite de curent continuu

Trimis la data: 2010-03-16
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.61 / 10
Downloads: 0
Autor: Valentin Oprescu
Dimensiune: 3761kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Efectuarea unor experimente si masurari simple in scopul familiarizarii cu unele dintre aparatele strict necesare unui laborator electric / electronic. Un circuit electric este format din surse de curent sau/si tensiune interconectate cu elemente pasive (rezistoare, condensatoare, bobine) prin intermediul unor conductoare. Intr-un circuit de curent continuu sursele sunt doar de curent constant sau/si de tensiune continua.
T1. Surse electrice.

Laboratoare similare:

O sursa electrica este acel element de circuit capabil sa mentina un curent electric prin circuit si sa acopere pierderile de naturi diferite (calorica, mecanica, reactiva) intr-o sarcina (rezistor, motor, laser etc.). Puterea electrica a sursei provine din transformarea unei alte forme de energie in energie electrica:
Masurari efectuate pe un acumulator. Se apasa butonul rosu din mijloc, modulele punandu-se sub tensiune. La inceput toate elementele de afisare lumineaza, utilizatorul putand observa daca unul sau mai multe leduri nu functioneaza.

In urmatoarea etapa afisajul 2 arata valoarea tensiunii pentru sursa din stanga, ledul 3 arata V. Afisajul 6 arata valoarea tensiunii pentru sursa din dreapta, ledul 7 arata V. Din butonul 8 (potentiometru) fixam 15 V pentru sursa din stanga. Folosim un voltmetru de curent continuu pus pe domenul 20 V pe care il conectam la bornele sursei. Voltmetrul nu indica prezenta tensiunii la bornele sursei. Apasam butonul "OUTPUT" (4) ledul aferent (ON) lumineaza, se aude un releu care anclanseaza si la bornele sursei se constata prezenta tensiunii de 15 V afisata cu precizie marita de voltmetru.

Apasam din nou butonul 4. Ledul ON se stinge voltmetrul indica o tensiune din ce in ce mai mica pana se ajunge la zero. Se deconecteaza firele care leaga voltmetrul la sursa. E.2.2. Modificarea curentului maxim pe care il poate furniza sursa. Se roteste butonul 10 spre stanga. La stanga maxim se constata ca ledul rosu 3 lumineaza si indicatorul de tensiune arata ca tensiunea scade treptat spre 000. Se roteste fin butonul 10 spre dreapta. Ledul rosu se stinge, ledul V se aprinde si afisajul 2 arata din nou 15V.

Observatie!!! La aceasta sursa se poate face scutcircuit intre borne si pentru o perioada mare de timp. Se conecteaza un fir rosu intre bornele de iesire ale sursei din stanga (9). Ledul rosu lumineaza afisajul arata 0 V. Apasam butonul 1. Afisajul 2 arata valoarea curentului prin firul de scurtcircuit. Prin rotirea spre dreapta a butonului 10 curentul creste pana la valoarea maxima de aproximativ 500 mA. Rotim spre stanga butonul 10 pana se obtine 1 mA prin firul de scurtcircuit. Scoatem firul. Dupa un anumit timp ledul rosu se stinge si afisajele 2 si 3 arata 15 V.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.