Circuite logice combinationale

Trimis la data: 2009-04-03
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.75 / 10
Downloads: 0
Autor: John_S
Dimensiune: 53kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Un CLC este un circuit logic la care multimea valorilor variabilelor de iesire la un moment dat depinde doar de multimea valorilor variabilelor de intrare aplicat la momentul dat. Independenta fata de timp relatiilor dintre intrari si iesiri presupune ca la modificarea instantanee a valorii variabilelor de intrare se modifica instantaneu si valorile variabielor de iesire. Aceasta ipoteza este doar partial valabila. Din cauza timpilor de propagare diferiti pe cai diferite intre intrari si iesiri, circuitul combinational poate comuta fals, fenomen denumit hazard combinational. Fenomenul de hazard poate fi reduse prin sincronizarea tranzitiilor, prin utilizarea unor celule de memorare, etc.

Laboratoare similare:

Sumatorul este un CLC elementar care asigura direct sau oindirect efectuarea tuturor operatiilor aritmetice dintr-un sistem de calcul (i©, i, iZ, is). Sumatorul se poate realiza in doua variante.
Semisumatorul (sumatorul simplu) este acel CLC care face suma a doua numere binare de cate un bit fara a tine seama de unitatea (bitul) de transfer (transport) spre pozitia imediat siperioara.
Sumatorul complet care face suma a doua numere binare de cate un bit si furnizeaza si bitul de transfer spre rangul imediat superior.

Daca A si B sunt doua numere binare de cate un bit, expresiile logice ale sumei partiale si ale transportului sunt:
In esenta, memoria ROM (Read Only Memory) este un convertor de cod compus dintr-un decodificator (DCD) si un codificator (CD). Vectorul de intrare al DCD este un cod de adresa care trimite la aceasta locatie in care estre stocata informatie. Sediul informatiei memorate este codificatorul, a carui structura determina cuvantul binar de iesire.
Schema bloc a unei memorii ROM este prezentata in fig. 3.7.

Cele n linii de adresa A0, A1...An-1 sunt decodificate in m=2n linii de cuvant W0, W1... Wm-1 iar matricea de memorie furnizeaza la iesire m cuvinte de cate n biti. Capacitatea memoriei este C=miZn biti si se exprima uzual in kbiti (1kb=1024 biti). Din punct de vedere tehnologic, memoriile ROM pot firealizate in tehnologie bipolara, tehnologie MOS etc. Primele sunt caracterizate prin timp de acces rapid, ultimele prin capacitate de memorare mare.

Programarea memoriei este procesul prin care se stabilestze continutul fiecarei locatii in functie de aplicatia pentru caree se construieste. Memoriile bipolare pot fi programate la producator prin procedee de mascare sau la utilizator (PROM) prin procedee de ardere a unor conexiuni electrice. Memoriile MOS pot fi si ele programate la producator sau la utilizator (EPROM, REPROM).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.