Circuite pentru fixarea nivelului - circuite numerice

Trimis la data: 2010-03-21
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Petre Sava
Dimensiune: 123kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui laborator:
3. Scopul lucrarii
Lucrarea de laborator are ca scop studierea circuitelor de fixare a nivelului cunoscute ca circuite de axare sau circuite pentru restabilirea componentei continui.Studiul propietatilor acestor circuite este important din doua motive:
a) datorita fenomenului de " polarizare dinamica " pe care-l produc;
b) datorita aplicatilor utile.

Laboratoare similare:

3.1. Notiuni teoretice
Circuitele pentru fixarea nivelului sunt cuadripoli cu ajutorul carora nivelul extrem al unor impulsuri sau valoarea lor continua se fixeaza la o valoare dorita.Transmiterea semnalelor alternative de la iesirea unui etaj al unui amplificator la intrarea unui alt etaj se realizeza de multe ori prin cuplaj RC (figura 3.1.).

Circuitul reprezentat in figura 3.1., nu permite trecerea componentei continue a tensiunii Ui si de aceea se mai numeste si circuit de separare. Procesul tranzitoriu care apare dupa conectarea la intrarea sa a unei surse de tensiune este ilustrat in figura 3.2.a,b.

3.2. Polarizarea dinamica
Dupa un anumit numar de perioade din momentul conectarii tensiunii de intrare se stabileste o stare de echilibru dinamic, astfel incat cresterea tensiunii la bornele capacitatii in timpul incarcarii sale este egala cu scaderea tensiunii in timpul descarcarii.Intr-un astfel de regim stationar, condensatorul se incarca la o valoare egala cu
componenta continua a semnalului (Uo), tensiunea de iesire avand componenta continua nula.

Un circuit de separare ideal nu trebuie sa permita trecerea componentei
continue, in timp ce componenta alternativa a tensiunii de iesire trebuie sa aiba aceeasi forma de variatie ca a semnalului. Pentru aceasta componenta alternativa a tensiunii la bornele capacitatii trebuie sa fie neglijabila, lucru care se poate realiza practic prin
alegerea unei constante de timp a circuitului de separare mult mai mare decat durata incarcarii sau descarcarii capacitatii. Neindeplinirea acestei conditii conduce la aparitia unei componente alternative a tensiunii la bornele capacitatii, ceea ce are ca efect distorsionarea tensiunii de iesire.

In cazul cel mai important al transmiterii unei tensiuni de forma dreptunghiulara prin circuitul de separare se vor constata distorsiuni sub forma unei denivelari a impulsurilor de la iesire. Sa calculam pentru inceput distorsiunile care apar.Evident, daca semnalul are componenta continua nula, valoarea medie pe o perioada a tensiunii la bornele condensatorului este egala cu zero, daca incarcarea condensatorului in decursul unei parti a perioadei si descarcarea sa in decursul celeilalte parti au aceeasi constata de timp.

In anumite situatii, existenta unui element neliniar la bornele de iesire al grupului de cuplaj RC, de exemplu dioda echivalenta jonctiunii baza-emitor a tranzistorului din etajul urmator, poate determina aparitia unei componente continue la bornele condensatorului, chiar in absenta unei componente continue a semnalului. Acest fenomen poarta denumirea de polarizare dinamica si determina deplasarea punctului de functionare al etajului urmator, datorita componentei continue de pe condensator.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.