Codul penal al Romaniei

Trimis la data: 2009-05-29
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 131
Nota: 9.55 / 10
Downloads: 24
Autor: Marius
Dimensiune: 121kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Legalitatea incriminarii si a sanctiunilor de drept penal
Art. 2. - (1) Legea prevede faptele care constituie infractiuni, pedepsele care se aplica si masurile care se pot lua in cazul savarsirii acestor fapte.Nimeni nu poate fi sanctionat pentru o fapta care nu era prevazuta de lege ca infractiune la data savarsirii ei. Nu se poate aplica o pedeapsa sau nu se poate lua o masura de siguranta ori o masura educativa neprevazuta de lege la data comiterii faptei.

Laboratoare similare:

Art. 10. - (1) Legea penala se aplica infractiunilor savarsite pe teritoriul Romaniei.Prin teritoriul Romaniei se intelege intinderea de pamant si apele cuprinse intre frontierele de stat, inclusiv apele maritime interioare, subsolul si spatiul aerian, precum si marea teritoriala cu solul, subsolul si spatiul aerian ale acesteia.

Infractiunea se considera savarsita pe teritoriul Romaniei si atunci cand a fost comisa pe o nava sub pavilion romanesc sau aeronava romana, precum si atunci cand pe teritoriul Romaniei ori pe o nava sub pavilion romanesc sau aeronava romana s-a efectuat numai un act de executare ori s-a produs rezultatul infractiunii. Platformele de foraj maritim sunt asimilate navelor sub pavilion romanesc.

Personalitatea legii penale
Art. 11. - Legea penala se aplica infractiunilor savarsite in afara teritoriului tarii de un cetatean roman sau de o persoana fara cetatenie care are domiciliul in tara, daca fapta este prevazuta ca infractiune si de legea penala a tarii unde a fost savarsita.

Realitatea legii penale
Art. 12. - (1) Legea penala se aplica infractiunilor savarsite in afara teritoriului tarii de un cetatean strain sau de o persoana fara cetatenie care nu are domiciliul in tara, contra securitatii nationale a statului roman, contra unui cetatean roman sau contra unei persoane juridice romane, daca legea penala romana prevede pedeapsa detentiunii pe viata sau a detentiunii severe.

Punerea in miscare a actiunii penale pentru infractiunile prevazute in alin. (1) se face numai cu autorizarea prealabila a procurorului general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie.

Universalitatea legii penale
Art. 13. - (1) Legea penala se aplica si altor infractiuni decat celor prevazute in art. 12 alin. (1), savarsite in afara teritoriului tarii de un cetatean strain sau de o persoana fara cetatenie care nu are domiciliul in tara, daca:

a) fapta este prevazuta ca infractiune si de legea penala a tarii unde a fost savarsita;
b) faptuitorul se afla in tara.Pentru infractiunile indreptate contra intereselor statului roman, contra unui cetatean roman sau contra unei persoane juridice romane, faptuitorul poate fi judecat si in cazul cand s-a obtinut extradarea lui.

Dispozitiile alin. (1) si (2) nu se aplica in cazul cand, potrivit legii statului in care faptuitorul a savarsit infractiunea, exista o cauza care impiedica punerea in miscare a actiunii penale sau continuarea procesului penal ori executarea pedepsei sau cand pedeapsa a fost executata ori este considerata ca executata.

Cand pedeapsa nu a fost executata sau a fost executata numai in parte, se procedeaza potrivit dispozitiilor legale privitoare la recunoasterea hotararilor straine.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.