Comportamentul social la ovine

Trimis la data: 2010-05-20 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Andreea Suciu Dimensiune: 24kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Rumegatoarele, animale prin excelenta gregare, au tendinta de a se apropia unele de altele respectand o anumita distanta "critica", ce le permite contactul vizual si ele se constituie in turme sau cirezi.Fiecare comunitate de animale se compune din grupe de indivizi, care includ atat animale adulte cat si tineret si nou-nascuti. Intre indivizii apartinand aceluiasi grup sau altor grupuri se stabilesc anumite raporturi, care de cele mai multe ori sunt pasnice, neantagoniste, incat se poate aprecia ca in orice grupare de animale, dupa o perioada variabila de confruntari, se instaureaza o atmosfera de calm si de liniste, datorita unor relatii de dominanta si de subordonare, care cuprind toti indivizii grupului.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Ierarhia asigura o armonie de care beneficiaza toti, chiar daca liderii au acces prioritar la hrana, apa, loc de odihna. Pozitia ierarhica a indivizilor poate fi usor stabilita pe baza atitudinii si a mobilitatii lor in cadrul grupului, a relatiilor reciproce pe care ei le pot stabili si in care isi gaseste aplicabilitatea legea celui care loveste primul (peack order sau bount order).

Liderul, sau liderii grupului mentin permanent capul ridicat, intr-o atitudine semeata, atenta, se misca dezinvolt si fara restrictii in spatiu, au acces neingradit la hrana si la apa.Animalele subordonate prefera locurile mai retrase, adopta o pozitie oarecum de expectatie, urmarind atent si permanent liderul; accesul lor la hrana si la apa este intermitent, dar chiar si atunci atitudinea lor degaja mare prudenta, ele fiind intr-o stare permanenta de alerta si pregatite pentru a parasi repede locul in caz de atac din partea animalelor dominante.

In afara faptului ca animalele de rang inferior ajung mai greu la sursa de hrana, iar timpul necesar ingerarii acesteia este mai mic, calitatea hranei este inferioara, atat ca valoare nutritiva cat si ca stare igienica, furajele fiind de cele mai multe ori murdarite de fecale, noroi sau praf. In aceste conditii, la care se adauga si starea de stres insotita intotdeauna de elaborarea unor cantitati mari de hormoni corticoizi, productiile realizate de animalele subordonate sunt inferioare celor cu statut de dominanta.

Relatiile de dominanta si de subordonare devin mai acute, cu nuante de violenta cand animalele sunt obligate sa ocupe spatii limitate si cand competitia pentru hrana, apa, pentru spatiul de odihna sau pentru femelele devenite receptive sexual declanseaza conflicte permanente si destul de dure.Atat oile, cat mai ales mieii manifesta preferinte pentru anumite zone din adapost sau padoc, in mod deosebit pentru perioada de odihna.

Mieii, cel putin, in afara faptului cand raman in apropierea mamelor, ei prefera locurile uscate, mai putin aglomerate, care le asigura intr-un fel si protectia impotriva agresiunii celorlalti. Acesta reprezinta argumentul stiintific in favoarea pastrarii nemodificate a configuratiei spatiale a adapostului si necesitatea amenajarii unor spatii destinate exclusiv unor anumite categorii de varsta sau productie (miei intarcati, oi lactante).

Centrul erotizarii, prin conexiunile pe care le realizeaza cu scoarta cerebrala, va imprima specificitatea comportamentului sexual al masculilor, respectiv al femelelor. Pe masura dezvoltarii somatice, centrii sexual si erotic ai animalului isi intensifica activitatea, iar lobul anterior al hipofizei ca element morfologic hipotalamo-dependent va secreta o cantitate mai mare de hormoni gonadotropi.

In zonele cu clima temperata, instinctul genezic al oilor se declanseaza toamna, fiind in stransa corelatie cu factorii climatici, in mod deosebit cu temperatura si cu intensitatea luminoasa.
In aceasta perioada, berbecii se deplaseaza permanent in interiorul turmei, ei inspecteaza aproape fiecare oaie, depistandu-le pe cele devenite receptive sexual prin intermediul receptorilor olfactivi.

Oile aflate in perioada ovulatiei devin nelinistite, agitate, cauta continuu compania berbecului si odata descoperit, ele raman in apropierea sa fara a mai cauta alt mascul, chiar daca monta nu poate avea loc. Comportamentul sexual al berbecilor este puternic potentat de stimulii olfactivi. Substantele odorante emanate atat de femele cat si de mascul joaca un rol important in procesul de reproductie al ovinelor.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.