Concentratia alcoolica

Trimis la data: 0000-00-00 Materia: Industria alimentara Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 378
Autor: Mircea Enache Dimensiune: 101kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Concentratia alcoolica (titrul alcoolmetric) a vinului (produsului de analizat) reprezinta continutul de alcool etilic, exprimat in procente de volum (% vol.) la 20ºCMai simplu, concentratia alcoolica (gradul alcoolic) reprezinta numarul de mililitri de alcool etilic pur continuti in 100 ml vin (produs de analizat).In legislatia vitivinicola a tarii noastre gradul alcoolic este sinonim cu taria alcoolica dobandita sau efectiva. Pe langa aceasta in legislatie mai sunt mentionate si urmatoarele tarii alcoolice: potentiala, totala si naturala.

Taria alcoolica naturala (T.a.n.) reprezinta taria alcoolica totala a produsului considerat inaintea oricarei imbogatiri cu fortifianti (must concentrat, mistel, zahar de strugure, zahar alimentar, alcool rafinat, distilat din vin etc.).

Gradul alcoolic (taria) la vinurile naturale variaza intre 8 o 16% vol., mai frecvent intre 8 o 14% vol. In practica la determinarea concentratiei alcoolice nu se face deosebirea intre alcoolul etilic si omologii sai care exista in cantitati foarte mici in vin. Intreg ansamblul alcoolilor volatili se masoara ca alcool etilic. Exprimarea concentratiei alcoolice (cu doua zecimale) se face in procente de volum (% vol.) la 20ºC.

Conform Regulamentului de aplicare a Legii viei si vinului nr. 67/1997 vinurile din tara noastra se impart in:
vinuri de consum curent (VCC):vin de masa (VM), cu taria alcoolica cuprinsa intre 8,5 si 9,5 % vol.vin de masa superior (VMS), cu taria alcoolica de peste 9,5 % vol.

Vinuri de calitate:vinuri de calitate superioara (VS), avand o tarie alcoolica dobindita de minim 10% vol.
vinuri de calitate superioara cu denumire de origine controlata, avand o tarie alcoolica dobindita de minimum 10,5 % vol.vinuri cu denumire de origine controlata (DOC).vinuri cu denumire de origine controlata-inalta calitate(DOC-IC).

Scopul lucrarii
clasificarea vinurilor si a produselor pe baza de struguri, must si vin;
definirea produselor obtinute pe grupe si trepte de calitate;incadrarea vinurilor pe grupe si trepte de calitate;aprecierea autenticitatii si naturaletei vinurilor;efectuarea unor operatii de cupajare, conditionare si stabilizare a vinurilor;desavarsirea unor reactii de esterificare si acetalizare in fazele de maturare si invechire a vinurilor;prezentarea, comercializarea si vanzarea vinurilor.

Determinarea concentratiei alcoolice (gradului alcoolic) se poate face prin una din urmatoarele metode:dubla distilare si determinarea concentratiei alcoolice cu ajutorul picnometrului. Are sensibilitatea de 0,05% vol. si este obligatorie in caz de litigiu;distilare simpla si determinarea concentratiei alcoolice cu ajutorul picnometrului, alcoolmetrului, refractometrului. Sensibilitatea metodei este de 0,1% vol;

Determinarea punctului de fierbere a vinului cu ebuliometrul pentru vinurile seci;dozarea chimica a alcoolului pentru lichidele cu un continut mic de alcool (amestec must-vin) sau la unele vinuri dulci.

Principiul metodei
Vinul neutralizat (alcalinizat) cu o suspensie de hidroxid de calciu (lapte de var) sau hidroxid de sodiu se distila, iar determinarea concentratiei alcoolice a distilatului obtinut se face cu ajutorul picnometrului, alcoolmetrului sau refractometrului.
Aceasta metoda se foloseste in cazul vinului (produsului de analizat) cu un continut de zaharuri reducatoare mai mare de 4 g/l, respectiv:vinuri demiseci, demidulci, dulci si licoroase;mistel, amestec must-vin.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.