Conducerea operativa prin dispecer a exploatarii unui ansamblu de centrale si statii electrice

Trimis la data: 2009-01-22 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 6
Autor: Gaby Stroe Dimensiune: 936kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Activitatea de predictie, care consta in elaborarea programului de actiune pentru functionarea normala a SEN, pornind de la date cu caracter statistic si informatii privind starea actuala a sistemului si disponibilitatea sa probabila.In mod periodic se fac predictii privind curba de sarcina a sistemului,balanta de puteri, repartitia sarcinii pe centrale, nivelele de tensiune in retele.Activitatea de supraveghere, care consta in controlul permanent al starii instalatiilor prin intermediul sistemului de masura si semnalizare.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Personalul aflat in camera de comanda unei trepte de conducere operativa prin dispecer se numeste persoana de comanda operativa, iar personalul care efectueaza manevrele in instalatiile energetice -personal de deservire operativa.O teapta de conducere prin dispecer are autoritate de conducere operativa asupra instalatiilor aflate in subordine.Aceasta autoritate se concretizeaza prin:

-autoritatea de decizie privind stabilirea regimului de functionare a instalatiilor;-coordonarea unor manevre a caror succesiune in timp se afecteaza reciproc, executia lor revenind mai multor formatii de servire operativa;-competenta, care se refera la exercitarea comenzii operative de catre treapta de conducere prin dispecer care intervine direct intre personalul de deservire operativa si treapta de conducere prin dispecer cu autoritate de decizie sau comanda de coordonare.

Autoritatea de conducere operativa a unei trepte de dispecer oarecare asupra unei parti a sistemului nu implica in mod obligatoriu satisfacerea tuturor functiilor de mai sus.Astfel, autoritatea de decizie a unui subsistem poate sa revina unei trepte de dispecer, iar competenta, unei alte trepte, de nivel inferior.

Personalului de comanda operativa de serviciu al unei trepte de dispecer ii sunt subordonati:personalul de comanda operativa de serviciu de la treptele de conducere prin dispecer subordonate;
personalul de deservire operativa de serviciu din centrale, statii si zone de retea aflate in autoritatea de conducere operativa a treptei de dispece.

Prin comanda nemijlocita se intelege comanda operativa prin care se exercita autoritatea de conducere operativa proprie treptei rspective sau a altei trepte, prin efectuarea convorbirilor operative direct cu personalul de deservire operativa.De regula, comanda nemijlocita asupra unei instalatii (centrala, statie) se atribuie la cel mult doua trepte de conducere prin dispecer.

Exercitarea autoritatii de decizie se face prin dipozitii date direct personalului de deservire operativa, atunci cand treapta respectiva exercita si comanda nemijlocita, sau dispecerului de serviciu al treptei cu competenta asupra instalatiilor implicate.La luarea unei decizii trebuie sa se tina cont de pnctul de vedere al treptelor care au in competenta echipamentele respective, precum si de cel al treptelor cu autoritate de decizie asupra altor instalatii care pot fi afectate de decizia luata.

Comanda de coordonare se exercita fie in mod nemijlocit, fie prin intermediul treptelor de dispecer cu competenta.Exercitarea comenzii de coordonare presupune o aprobare prealabila din parte treptei cu autoritate de decizie asupra instalatiilor respective.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.