Constructia motorului

Trimis la data: 2009-06-12 Materia: Transporturi Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 8
Autor: Mirela Bucur Dimensiune: 1387kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Scopul lucrarii : Studierea constructiei motorului , constructia mecanismului biela-manivela si de distributie a gazulor, principiu de functionare, particularitatile constructivesi reglarile.Utilaj si echipament : Planse de studii , machete de motoare pentru studii, standuri, piese si imbinari a mecanismelor biela-manivela si de distributie a gazelor, ordini de demontare-montare a motorului, reglarea jocurilor termice a mecanismului biela-manivela.
Referate similare: Motoare termice

Sarcina lucrarii :
1.De descris ciclu de functionare a motorului cu ardere interna in patru timpi cu aprindere prin scinteie (MAS) si prin compresie (MAC), de descries parametrii generali a timpilor si variantele posibile de functionare a cilindrilor motoarelor cu patru, sase, si opt cilindrii.
2.De desenat schemele de functionare ale motorului cu turbina si motorului cu piston rotativ, de descris principiu de functionare.
3.Destinatia, constructia generala a mecanismului biela-manivela pentru motoarele in linie, in V, orizontale si opozite (boxer).

Motorul este sursa proprie care transforma energia termica la arderea amestecului carburant in energie mecanica necesara la punere in functiune a rotilor motoare asigurand deplasarea automobilului.
Majoritatea automobilelor moderne sunt dotate cu motoare termice cu pistoane.

Motorul cu ardere interna este o masina tremica de forta care transforma caldura degajata prin arderea combustibilului in lucru mechanic, prin intermediu evolutiilor unui agent motorin stare gazoasa.
In motoru cu ardere interna atit procesul de ardere, cit si procesul de transformare a caldurii in lucru mecanic se desfasoara in interiorul cilindrilor.

1.1.Ciclul de functionare al motorului cu aprindere prin scanteie in patru timpi
Procesele care se desfasoara in cilindrul motorului in timpul celor patru curse sunt: admisia, compresia, arderea si destinderea, evacuarea (fig. 1.1).

Admisia. Pistonul se deplaseaza din PMI in PME, supapa de admisie este deschisa, in cilindru se creeaza o depresiune, datorita careia in el patrunde amestecul carburant, care se amesteca cu gazele de ardere ramase in cilindru la cursa precedenta si formeaza amestecul util. La sfarsitul admisiei temperatura amestecului constituie cca. 100..130ºC, iar depresiunea aproximativ 0,07...0,09 MPa (0,7...0,9 bar)

Compresia. Pistonul se deplaseaza din PME spre PMI, ambele supape sunt inchise, amestecul carburant util este comprimat si temperatura lui se mareste. Datorita acestui fapt se intensifica evaporarea si amestecarea benzinei cu aer. La sfarsitul timpului de compresie presiunea in cilindru atinge 0,8...1,2 MPa (8...12 bar), temperatura amestecului -280..480ºC.

Arderea si destinderea(timpul util). Amestecul carburant se aprinde in cilindru de la scanteia electrica a bujiei si arde in decurs de 0,001..0,002 s, degajand o cantitate mare de caldura. Ambele supape sunt inchise. Temperatura la sfarsitul arderii depaseste 2000ºC, iar presiunea 3,5...4,5 MPa (35..45 bar).

Sub actiunea fortei de presiune a gazelor pistonul se deplaseaza spre PME, rotind prin intermediul bielei arborele cotit. La destindere energia termica se transforma in energie mecanica. La sfarsitul destinderii temperatura in cilindru se reduce pana la 800..1100ºC, iar presiunea scade la 0,3...0,4 MPa (3...4 bar).

Evacuarea. Supapa de evacuare este deschisa. Pistonul se deplaseaza spre PMI si curata cilindru de gazele arse, evacuandu-le in mediul ambiant. La sfarsitul timpului de evacuare presiunea scade pana la 0,105...0,115 MPa (1,05..1,15) bar, iar temperatura se micsoreaza pana la 300..400ºC.

Timpul util este timpul fundamental, restul timpurilor sunt auxiliare. Motorul monocilindric nu functioneaza uniform. Pentru rotirea uniforma a arborelui cotit, motoarele pentru automobile se confectioneaza cu mai multi cilindri.

Ciclul de functionare al motorului cu aprindere prin compresie in patru timpi considerabil se deosebeste de ciclul motorului cu aprindere prin scanteie. In cilindru patrunde aer, dar nu amestec carburant. Aerul este comprimat cu un grad mai majorat. Ca urmare considerabil isi mareste temperatura si presiunea.

La sfarsitul timpului de compresie in aerul supraincalzit din injector este pulverizata motorina care in contact cu aerul se autoaprinde. Schema functionarii motorului in patru timpi cu aprindere prin compresie MAC se reprezinta in fig. 1.2.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.